Siste NRK-bad med bøker

Tirsdag tok NRK opp "Bokbadet" for siste gang. Etter 135 sendte programmer er det nå slutt. Nå vil NRK prøve noe nytt.

  • >ingar Storfjell (foto)
  • Kaja Korsvold<br

Det var ikke noe å si på stemningen før start, da NRK i går for siste gang laget opptak av Bokbadet. Salen var full, og bak scenen ventet tre spente forfattere. Nikolaj Frobenius, som er aktuell med en oppvekstroman fra Rykkinn, synes det er synd at NRK gir seg.— Nå må NRK virkelig satse mer på samtidslitteraturen. Det skjer så mye på den litterære scenen. De eneste som ikke får med seg det, er NRK TV, sier Frobenius, som synes det er fint at han fikk være med på siste NRK-bad.- Det er litt ærefullt. Bokbadet har virkelig trukket mye publikum, sier Nikolaj Frobenius.

Fortsetter på annen kanal?

— Administrerende direktør i De norske Bokklubbene Kristenn Einarsson, ville i går ikke diskutere hva som skal skje, så lenge NRK selv ikke har gitt bokklubben beskjed om at det er endelig slutt for Bokbadet.- Vi skal ha et møte i slutten av uken, da får vi høre hva de sier, sier Einarsson. Han understreker at bokklubben uansett vil fortsette å la publikum bade i bøker i Oslo.Selv om Bokbadet forsvinner fra NRKs sendeskjema, kan det dukke opp igjen på en annen kanal. I hvert fall antydet direktør Knut Gørvell det i går.- Vi kan eventuelt se oss om etter andre som vil sende det. Blant annet har svensk TV kjøpt mange av programmene. Bokbadet har faktisk hatt flere seere i Sverige enn NRK, fordi de har hatt bedre sendetider, sier Knut Gørvell.

Erstatning tidligst til høsten

TV-sjef Annika Biørnstad sier at NRK nå vil lage andre typer litteraturprogrammer.- Det ligger ikke noe dramatisk i dette. Vi har hatt Bokbadet i ni sesonger. Vi har bygget på et konsept som ikke er vårt, men Bokklubben sitt, sier Biørnstad. Etter jul vil NRK gå i gang og finne en erstatning for Bokbadet. Først til høsten eller fra neste vår vil et nytt litteraturprogram være klart. - Mange norske forfattere vil savne denne muligheten til å møte et stort publikum. Hva kommer isteden?- Når man skaper noe nytt er det alltid noe man mister. Jeg ser ikke for meg at man bare presenterer forfattere med nye bøker, men at man gir litteraturen større bredde. Vi skal følge det norske bokmiljøet og forfatterne - de skal nok få et sted å vise seg frem - men på en annen måte. - Skal NRKs kulturavdeling selv stå for dette programmet?- Det er ikke selvfølgelig. NRK skal i stor grad sette ut programmer til eksterne produsenter. Det er litt tidlig å si. Men programmene kommer uansett til å bli laget i samarbeid med NRKs kulturavdeling, sier Annika Biørnstad.

&lt;b&gt;Populært. &lt;/b&gt;Tre TV-programmer ble tatt opp på Rockefeller i går. Anne Grosvold intervjuet Margaret Skjelbred, Are Kalvø og Nicolaj Frobenius, som var førstemann ut.