Kultur

Norge sist ut i finalen

Finaleklare Mira Craig og Maria Haukaas Storeng jublet etter showet i Beograd.

Finaleklare Maria trakk siste startnummer. Da husker folk låten, sier lederen av Grand Prix-klubben.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

BEOGRAD: Maria Haukaas Storeng og Norge trakk siste startnummer i lørdagens finale. — Det betyr at det er den låten folk husker, strålte lederen av den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen.

Fikk stor oppmerksomhet

Maria Haukaas Storeng har spilt Annie på norsk scene, hun har deltatt i Idol og norsk Melodi Grand Prix, men hun har aldri vært i nærheten av å få den oppmerksomheten hun ble fikk etter at hun ble stemt frem til finalen i Beograd tirsdag kveld. Umiddelbart etter at TV-kameraene var slått av, var det felles pressekonferanse for alle de ti finalistene. Og det ble litt av et lurveleven, og mindre jubel ble det ikke i den norske leiren da Maria Haukaas Storeng, i likhet med de ti andre, trakk startrekkefølgen i lørdagens finale. Senja-jenta trakk nummer 25, altså sist i finalen. Morten Thomassen, leder i den norske Grand Prix-klubben lettet nesten av begeistring. - Det er den siste låten folk husker i en finale, i alle fall hvis det er en minneverdig låt. Og det er den norske låten, sier han.

- Får neppe sove

Hvert land fikk to spørsmål hver av pressen og Maria fikk naturlig nok spørsmål om hvordan minuttene før Norge ble ropt opp, føltes. Etter at ni land var ropt opp, og Norge var ikke blant dem, gjensto en konvolutt. - Det var nervepirrende, jeg holdt på å bli fullstendig gal. Mira og jeg satt og holdt hverandre i hendene. Nei, det var galskap. Dette har ikke sunket inn ennå, jeg tror neppe jeg får sovet stort i natt. - Jeg blir nok liggende og tenke på at, wow, jeg er i finalen. Jeg er bare så takknemlig overfor alle fansen, sa hun overlykkelig. - Det var helt enormt å stå på den scenen i kveld, for et vanvittig trøkk. Det var nesten som å hoppe i fallskjerm, det var noe som lettet deg opp. Nei, dette var bare helt enormt. Etter fremførelsen tenkte jeg at det hadde vært så utrolig artig å få gjøre dette en gang ting, sier Maria.

Ubegrunnet frykt

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvorvidt de østeuropeiske landene ville gjøre det mange fryktet, nemlig å stemme på hverandre, og dermed utelukke Norge og Finland fra finalen. Frykten for at Norge skulle rykke ut ble ikke mindre av at hverken Sverige, Danmark eller Island, tradisjonelt gode stemmenaboer, ikke kunne stemme på Norge. Halvparten av de nitten som deltok i semfinalen var østeuropeiske, men de likte åpenbart Maria Haukaas Storengs fremførelse av Mira Craig-låten «Hold on be Strong». Norge ble ett av tre vest-europeiske land som gikk til lørdagens finale.

Irland ute

Morten Thomassen i Grand Prix-klubben kaller semifinalen som en "rysare". - Det var grufullt å sitte der da land etter land ble ropt opp. Da det sto igjen ett land og Irland heller ikke var ropt opp, fryktet jeg det verste. Jeg hadde ikke trodd at Polen kom med, den låten er passe intetsigende. - Heller ikke Finland, men det sitter hardrockere overalt i hele Europa, også på en tirsdag. Den store overraskelsen var at Irland ikke ble med, men de som synes god musikk er det viktigste, er fornøyde nå, sier han. Nå har Thomassen tro på at vi, for første gang på mange år, kan få alle de nordiske landene med i finalen. Torsdag er det klart for semifinale nummer to. Da er det Sverige, Danmark og Island som må vise seg en finaleplass verdig.

- Har gitt råd

— Men fortsatt var det en klar overvekt av østeuropeiske land, og det skyldes nok at mange østboerne har flyttet til vest og ikke omvendt. Jeg er derfor sikker på at de stemmer på sitt eget land av ren stolthet, selv om låten kanskje ikke er den beste, sier han. Artistansvarlig Mads Rogde var naturlig nok en blid herremann tirsdag kveld. - Maria var veldig fokusert på å skulle jobbe med kamera, så hun lot seg ikke forstyrre på noen måte. Vi har gitt henne råd hele veien underveis, men nå mot slutten har vi latt henne slippe dette. Hun skulle få slippe å forholde seg til ny regi og kommentarer. Hun har opparbeidet seg en rutine som hjelper henne veldig når hun står på scenen, vi er derfor alle veldig fornøyd, sier Rogde. Disse gikk videre: 1. Hellas 2. Romania 3. Bosnia & Herzegovina 4. Finland 5. Russland 6. Israel 7. Azerbaijan 8. Armenia 9. Polen 10. Norge

- Helt enormt

— Det var helt enormt å stå på den scenen i kveld, for et vanvittig trøkk. Det var nesten som å hoppe i fallskjerm, det var noe som lettet deg opp. Nei, dette var bare helt enormt. Etter fremførelsen tenkte jeg at det hadde vært så utrolig artig å få gjøre dette en gang ting, sier Maria Haukaas Storeng. Og det skjer førstkommende lørdag. Senja-jenta og hele NRK-apparatet rundt henne var naturlig nok svært lettet og oppstemt etter at avgjørelsen falt i går kveld. Selv om de fleste bookmakerne hadde Norge inne blant de ti som skulle gå videre, var det likevel enn viss usikkerhet. Og usikkerheten holdt helt frem til det siste, Norge var det siste landet som ble ropt opp.

- En lidelse

Tiden fra hun gikk av scenen til konvolutten med Norge ble revet opp, var en eneste stor lidelse. - Det var ingenting å stå på scenen mot den ventetiden, sier hun. Hellas, Romania, Bosnia og Herzegovina, Finland, Russland, Israel, Aserbajdsjan, Armenia, Polen og Norge var landene som gikk videre til finalen.

Les også

  1. Snart går Maria på scenen

  2. Maria høstet prøvejubel

  3. Svenskene tipper Maria som favoritt

Falne engler? Aserbajdsjan Elnur and Samir i aksjon i den første semifinalen i Beograd.
Rød lykke? Belgias Ishtar med sangen "O Julissi"
Det er viktig at utseendet matcher innsatsen. Dette er Polens Isis Gee med låta "For life."
Boaz sto for Israels bidrag i den første semifinalen av Eurovision song contest. Den andre holdes torsdag.
Bandet Miodio fra San Marino framførte sangen "Complice"