Svenskene klarte det norsk teater ga opp

Det ble et svensk teater som skulle lage teater av Karl Ove Knausgårds Min kamp. Men Harald Eia har ikke gitt seg ennå.

Regissøren Ole Anders Tandberg lager teater av den mer enn 3.600 sider lange romanen Min kamp. - Jeg bare klipper ned teksten, sier nordmannen beskjedent.
  • Kaja Korsvold

Det skulle bli den norske regissøren bosatt i Sverige, Ole Anders Tandberg, som lager teater av Min kamp . Lørdag er det premiere i Stockholm.

Karl Ove Knausgårds 3622 sider lange roman Min kamp – i bokform fordelt på seks bind – har vakt enorm oppmerksomhet etter utgivelsen. Den siste store suksessen var i USA, der forfatteren fra Tromøya og Kristiansand ble hyllet av landets mest kresne kritikere.

Harald Eia skulle skrive manus

Da Nationaltheatret forsøkte å lage teater av bokverket for et års tid siden, endte det med avlysning. Komiker og sosiolog Harald Eia, skulle sammen med tre andre lage manus til forestillingen, men teatersjef Hanne Tømta bestemte at prosjektet skulle legges bort.

- Det hadde vært morsomt om Karl Ove Knausgård hadde skrevet noe for teater en eller annen gang, sier regissøren Ole Anders Tandberg.

I Stockholm har Stadsteatern lørdag premiere på sin versjon av Min kamp . Den norske regissøren, Ole Anders Tandberg, innrømmer at han nølte da han fikk oppdraget av Stadsteaterns sjef Benny Fredriksson.

Hudløs romanfigur

— Jeg tenkte, dette er for stort, dette kan jeg ikke befatte meg med. Så gjorde jeg det allikevel, og det er jeg glad for, sier Tandberg på telefon fra Stockholm.

Regissøren, som før har laget teaterversjon blant annet av Tarjei Vesaas Fuglane. vil ikke spå om resultatet, men syns arbeidet sammen med de fire skuespillerne som står på scenen har vært berikende.

— Det er sterkt, syns jeg, å omgås denne romanfiguren som forfatteren har gjort så hudløs.

- Hvor lang tid brukte du på å skrive teaterstykket?

— Jeg skrev ikke, jeg klippet det ned, eller strøk det ned om du vil. Jeg jobbet vel i to måneder, så jobbet jeg i tre uker med skuespillerne. Vi tok av prøvetiden, så det var kanskje ikke så bra.

- Forteller dere den kronologiske historien, som den er i boken?

— På en måte gjør vi det. Vi starter i barndommen og slutter i Malmö, der han bor som voksen, med ektefellen Lindas sykdom og det som skjer med romanfiguren Karl Ove som følge av den.

Alle de fire skuespillerne er på scenen i hele forestillingen og alle spiller Knausgård. Fra venstre Jessica Liedberg, Sven Ahlstrøm, Gerhard Hoberstorfer og Ann-Sofie Rase.

Dette utgjør vårt stykkes dramaturgi. Men det er hele tiden klippet inn ting fra bøkene som kommenterer hverandre. Det er det som skaper dramatikken. Hvordan essayet om Hitler som dukker opp i sjette del, må ha hatt en betydning for hovedpersonens livsopplevelse, for eksempel.

— Er dette et teaterstykke som du nå har opphavsrett til?

— Dramatiseringen er min og teksten er Knausgårds. Jeg kan ikke selge det uten videre, man må betale ham for rettighetene til å føre det opp. Jeg har laget en dramatisering slik jeg har gjort før, sist med norske Tor Ulvens tekster på Nationaltheatret.

- Har du hatt kontakt med Knausgård underveis?

— Jeg hadde et spørsmål til ham, da var han i Amerika og jeg fikk svar via forleggeren. Jeg har aldri møtt ham.

- Kommer han til premièren lørdag?

— Det vet jeg ikke. Det hadde vært spennende om han fikk sett det. Det er veldig hans, samtidig er det gitt ut som en roman og jeg setter det opp som en roman.

- Har du fått spørsmål om å sette opp dette stykket i Norge?

— Ikke ennå, men flere har vist interesse for teksten. De vil gjerne lese den når den er ferdig, og det er den jo i løpet av denne uken.

Alle fire spiller Knausgård

De fire skuespillerne på scenen, Sven Ahlström, Gerhard Hoberstorfer, Ann-Sofie Rase og Jessica Liedberg, har alle vært med og forme stykket. Tandberg bestemte seg for hvilke skuespillere som skulle være med før han hadde gjort noe som helst med teksten – og alle fire spiller hovedpersonen en eller annen gang i løpet av de to timer og 30 minuttene forestillingen varer.

Skuespilleren Sven Ahlström, her trolig som forfatteren Knausgård ved skrivemaskinen,

— Alle spiller Karl Ove Knausgård, ‘De går liksom ut og inn av det, sier Tandberg. Vi leker med teaterets konvensjoner, som jo bygger på at man er en karakter, selv om alle vet at du er skuespiller. Det syns jeg er morsomt. Knausgård har jo også kalt boken for en komedie, og det kommer tydeligere frem her, tror jeg.

- Selv Hamlet drar til England etter pause

Tandberg innrømmer at det har vært en hard innspurt for å få Min kamp i havn på Stadsteatern.

— Skuespillerne opplever det som om de har hver sin to og en halv time lange monolog. Det finnes ikke noe hvilke i denne forestillingen. Selv Hamlet drar til England etter pause, mens disse fire er på scenen hele tiden. Det er nok en tøff påkjenning.

- Det hadde vært morsomt om Karl Ove Knausgård hadde skrevet noe for teater en eller annen gang, sier regissøren Ole Anders Tandberg.

Selv om teksten er krevende, tror Tandberg den er blitt bra.

— Det hadde vært morsomt om han hadde skrevet noe for teater

— Knausgård skriver godt for det muntlige. Det hadde vært morsomt om han hadde skrevet noe for teater en eller annen gang.

56-årige Tandberg har regiutdannelse fra Dramatiska institutet i Stockholm og har bodd der siden 1987. Han har en datter på 14 år, og tenker ikke å flytte fra byen, sier han. Han har imidlertid stadig oppdrag i Norge og andre land i Europa. Regissøren som har utdannelse som både arkitekt, skuespiller og regissør, setter også ofte opp opera.

— Jeg skal til Zürich om en måned og gjøre La Bohème , så er det nypremière på Ulysses vender hjem på Scene 2 i Operaen i Oslo.

Eia har ikke tenkt å gi seg

Harald Eia har ikke lagt bort planene om å lage en norsk teaterversjon av Min kamp , selv om teatersjef Hanne Tømta har avlyst oppsetningen.

— Vi har ikke fått sett på det på noen måneder nå, men jeg har ikke planer om å gi meg nei, aldri, sier Eia til Aftenposten.

Det var i oktober i fjor at Nationaltheatret avlyste Min kamp -prosjektet, etter cirka et års arbeid. Manuset skulle skrives av Harald Eia, skuespiller Thorbjørn Harr, journalist Nadina Bouhlou og dramaturgen Kristian Lykkeslet Strømskag.

afp000531512-RInC_kpPGY.jpg

— Vi har hatt litt ulikt syn på hvordan det kunne løses, uttalte Harald Eia den gangen til Klassekampen.

Tømta ønsker tvi tvi

Teatersjef Hanne Tømta sier hun ikke har mulighet til å kommentere hvorfor Min kamp ikke ble realisert. Hun er imidlertid glad det ble Ole Anders Tandberg som realiserer det i Sverige.

– Vi er svært glade for at Knausgårds fantastiske verk blir satt i scene, og ekstra gledelig er det at den anerkjente norske regissøren Ole Anders Tandberg står for regien. Vi ønsker hele produksjonen masse tvi tvi, sier teatersjef Hanne Tømta.

kaja.korsvold@aftenposten.no

Les også: