Hitlåter er blitt 28 sekunder kortere siden 2009

Topplåtene på de norske hitlistene er i snitt blitt 28 sekunder kortere siden 2009. Endringen forklares med strømmetjenestenes inntog.

Låtskriver og artist Ina Wroldsen er en av dem som sier til DN at hun er blitt mer bevisst på lengden på sangene hun skriver.

Dagens Næringsliv har analysert de ukentlige VG-listene tilbake til 2009. Den mest åpenbare endringen siden den gang, er at sangene er blitt nesten et halvt minutt kortere. Snittlengden er nå på 3 minutter og 19 sekunder.

I perioden siden 2009 har også strømmetjenester for musikk gradvis tatt over, og utgjør nå 85 prosent av markedet.

Strømmetjenestene gir plateselskapene innsikt i hvor lenge folk hører på hver sang, og bruken av skip-knappen for å hoppe videre til neste sang. Disse måleenhetene nevnes som årsaker til at låtene er blitt kortere.

– Det er selvsagt brutalt, men det er også skjerpende. Det er ikke streaming-modellen i seg selv som endrer spillet, men det at vi faktisk kan se hva som når igjennom og rører og hva som ikke gjør det, sier direktør Marte Thorsby i bransjeorganisasjonen Ifpi Norge til DN.

Strømmetjenestene har også gjort kortere sanger mer lønnsomme. Hver sang genererer nemlig utbetaling så lenge den er spilt i minst 30 sekunder.