– Å trykke ferdige pressebilder er ikke journalistikk, det er PR

Derfor anmeldte ikke Aftenposten Arctic Monkeys-konserten på Øya.

Øyafestivalen arrangeres i Tøyenparken denne uken.

Et av Øyafestivalens store trekkplastre, det britiske indie-bandet Arctic Monkeys, spilte onsdag kveld i Tøyenparken.

Aftenposten valgte likevel å ikke anmelde konserten, da det noen timer i forveien kom et krav om at pressefotografene måtte signere en kontrakt med flere restriksjoner.

– PR, ikke journalistikk

– Denne typen kontrakter hindrer oss i å gjøre jobben vår. Det visuelle er en viktig del av journalistikken og når vi ikke har full redaksjonell tilgang til å dekke arrangementet, er det bedre at vi lar være, forklarer kulturredaktør i Aftenposten Sarah Sørheim.

– Det å trykke ferdige pressebilder vi får oversendt fra managementet er ikke journalistikk, det kalles PR, og det driver vi ikke med, legger hun til.

Kulturredaktør i Aftenposten Sarah Sørheim

Det er ikke uvanlig at artister kommer med strenge krav eller fotoforbud i forbindelse med konserter.

– Kan ikke anmeldelsen publiseres uten foto?

– Det er en vurdering vi gjør fra gang til gang. Vi kan gjøre unntak når anmeldelsen er spesielt viktig, men det skal veldig mye til, sier Sørheim.

Torsdag opplyser Øyafestivalen i en e-post at også stjernen Kendrick Lamar nekter pressen å ta bilde av ham under konserten.

– Det er ikke gitt tillatelse til å fotografere denne konserten, fra fotograv eller publikumsområde. Vi beklager dette. Øyafestivalen har i lang tid forsøkt å forhandle frem en tillatelse, slik at norske medier kan fotografere under konserten. Dessverre har dette ikke endret artistens krav, skriver festivalen i en pressemelding.

Gjelder også Spears-konserten

Nå vurderer redaksjonen hvordan Britney Spears’ konsert i Telenor Arena skal dekkes. NTB, VG, Dagsavisen, Dagbladet, NRK, TV2 og Aftenposten har gått sammen og sendt et protestbrev til arrangøren mot fotoforbudet.

Norske medieorganisasjoner uttaler i brevet at de «er bekymret over utviklingen når det gjelder et økende antall fotorestriksjoner som hindrer fri nyhetsformidling fra konserter og andre arrangementer».