Operaen 10 år: Heimferd har gått fra braksuksess til historisk dokument

Ludvig Irgens-Jensens store musikkverk Heimferd var en dundrende suksess i 1930. Den fenger fortsatt, men mest med historisk interesse.

Dirigent Peter Szilvay gjorde historien om Olav den hellige levende gjennom Ludvig Irgens-Jensens dramatiske kantate fra 1930.
  • Maren Ørstavik

Det er ikke så mange helaftens operaer i den tidlige norske musikkhistorien. Faktisk så få at vi også gjerne inkluderer verk som bare nærmer seg operaformatet. Ludvig Irgens-Jensens halvannentimes verk fra 1930 har mange betegnelser: kantate, oratorium, dramatisk symfoni. Med syv solister, fullt kor og orkester, og tekst som spiller ut Olav den Helliges kamp om Norge i 1030, er den nær nok – dette er et nøkkelverk i historien om norsk musikkdramatikk.

Heimferd ble fremført to ganger i helgen, under Operaens markering av at det er 10 år siden åpningen av det nye huset i Bjørvika. Det er et ålreit valg. Selv om kristningstemaet og enkelte av de mest nasjonalistiske grepene kan føles litt fremmed for mange i dag, har komposisjonen mange fine kvaliteter som lever fint alene. Verket ble godt ivaretatt av dirigent Peter Szilvay, Operakoret, Barnekoret og solistlaget og fikk en svært raus applaus.

Les hele saken med abonnement