Helene Uri får Brageprisen for bok om kvinner, menn og språk

«Hvem sa hva?» er en ambisiøs bok full av overbevisende og nedslående fakta og morsomme anekdoter, mener juryen om Helene Uris bok.

I «Hvem sa hva?» undersøker Helene Uri blant annet hvordan kvinner blir beskrevet i litteraturen.

Brageprisen anses som en av de viktigste i Litteratur-Norge. Tore Kvævens roman Når landet mørknar får prisen i kategorien skjønnlitteratur. Sakprosaprisen går til Aftenpostens språkspaltist Helene Uri for boken Hvem sa hva?

Anna Fiske er årets vinner i klassen for barne- og ungdomsbøker med Elven, mens Anja Røyne får prisen i åpen klasse for Menneskets grunnstoffer. Hedersprisen 2017 er tildelt Klaus Hagerup.

Prisene ble delt ut i Dansens Hus i Oslo torsdag kveld.

– Viktig bok om språk og kjønnsforskjeller

Helene Uris Hvem sa hva? handler om forskjeller i språkbruken til menn og kvinner. Uri gir et språkhistorisk blikk på kjønnsforskjeller og kvinnekamp. Blant annet har hun undersøkt hvordan kvinner blir beskrevet i litteraturen.

– En viktig bok, mente Hilde Sandvik da hun anmeldte Hvem sa hva? for Aftenposten i september. Sandvik satte Uris prosjekt i sammenheng med presset unge jenter beskriver i dag.

«For at likestillingskampane våre formødra kjempa, ikkje skal gå i vasken, trengs Uris bok. Dessverre,» konkluderte hun.

En ambisiøs bok, med et vell av overbevisende og nedslående fakta og morsomme anekdoter, mener Brage-juryen.

Vant med 1200-talls familiedrama fra Grønland

I kategorien skjønnlitteratur var vinner Tore Kvæven nominerte sammen med Trude Marstein, Maria Kjos Fonn og Gunnar Wærness. Vinnerboken Når landet mørknar er en fortelling om kjærlighet, intriger og familiedrama som foregår på Grønland på 1200-tallet.

Tore Kvæven får Brageprisen 2018 i kategorien skjønnlitteratur.

Juryen mener Kvævens språk er lekent og fortellingen «magisk vakker». Boken er «en kjærlighetserklæring til naturen og livet», som får leseren til å ønske seg mer.

Aftenpostens anmelder Atle Christiansen roste i sin anmeldelse Kvævens evne til å løfte leseren ut av nåtiden.

«Alt lever i denne romanen, fra språk og handling til bølgene i fjæra, skjønt alt også er truet av undergang og død. Noen er krenket, og det må hevnes», skrev Christiansen.

– Kommer til å ligge under juletreet

Flere av de nominerte bøkene i kategorien åpen klasse handlet i år om menneskers forhold til naturen og planeten vi bor på. Vinnerboken Menneskets grunnstoffer av Anja Røyne tar for seg de minste bestanddelene i menneskers kropp og omgivelser.

– Når man hører tittelen får man kanskje tanker om pugging av det periodiske system. Men boken klarer å beskrive noe som høres ut som en naturfagslekse på en lett og interessant måte, sier Mari Grydeland.

Anja Røyne får Brageprisen 2018 for «Menneskets grunnstoffer».

Hun er bokanmelder i Aftenposten og har lest Røynes bok.

– Det er en svært god bok. Temaet er viktig, og den er godt skrevet. Røyne setter kunnskap om verdens minste bestanddeler inn i en større politisk kontekst på en underholdende måte, sier Grydeland.

I boken tar Røyne for seg grunnstoffene i alt fra kunstgjødsel til sement og
batteriene i elbiler. På knappe 200 sider tar hun for seg både universets og menneskehetens historie.

Grydeland mener boken er et godt eksempel på saklig og informert folkeopplysning som ikke er konfliktskapende. Hun tror det er en bok som mange vil finne under juletreet i år.

–Det er en sakprosabok man kan lese i ett strekk. Røyne er glad i det samfunnet vi lever i, samtidig som hun beskriver hva vi må gjøre for å ta vare på omgivelsene våre, sier Grydeland.

Ærespris til «fremragende forteller»

Anna Fiske, som får prisen for barneboken Elven, har gjennom mange år etablert seg som en av Norges viktigste barnebokforfattere.

«Dette er ein brennande intens melodi ein ikkje kan skru av, ein vakker komposisjon med poetisk vidd og spanande dramaturgi», skriver juryen i sin begrunnelse.

Klaus Hagerup får Brages hederspris for sin innsats som forfatter, dramatiker og skribent. Juryen løfter frem Hagerup som en «fremragende forteller» som evner å skrive for lesere i alle aldre.