Her er Kina-kunstverkene som ble stjålet fra museet

To tyver slo til med et sjokkbrekk mot Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen i natt. 23 verdifulle gjenstander fra museets unike kinasamling er borte.

Dette er noen av de stjålne gjenstandene: Porselensboks til rød seglmasse. Vannbeholder formet som knelende kinesisk gutt. Porselen. Diverse segl og papirvekter av jade Totalt syv gjenstanderFjellmotiv. Utskåret jade. Datert 1744.Tusjstein. Står i en bronsebeholder. Ming (1368-1644). Stor papirvekt. Dekorert med dragehodehåndtak. Famille noire porselen. Kinesisk bok“Drømmen om det røde rommet” (Shitou ji). Datert 1875.Vase ved siden av den kinesiske boken. Famille Rose .Kniv i jade.Tre pensler. Plate med kinesiske symboler midt på bilde 1 er kke blitt stjålet.
Bildet viser mange av de samme gjenstandene som det forrige bildet. Røkelseskar nederst til høyre på bilde to er ikke blitt stjålet.
To vaser. Pion. Famille rose porselenQing. Yongzheng (1723 – 1753). To vaser. Pion. Famille rose porselen 1910-20 årene.Bollen nederst i venstre hjørne er ikke stjålet.
Guanyin figur.Sitter på en klippe omkranset av lotusblomsterHvit Dehua porselen.Lotusblomster av jade.Tørket Lotus til høyre er ikke stjålet.
VaseFamille noire porselenQing, Kangxi (1662 – 1722)Vasen til høyre er ikke stjålet, men knust. Det samme gjelder bollen i forkant. Boken er også skadet.

Museet gikk lørdag ut med detaljerte bilder og beskrivelser av alle de antikke kinesiske kunstverkene som ble tatt av tyvene. Alarmen gikk ved 05.20-tiden.

-Det som har skjedd er utrolig trist. Tyvene opererte raskt, effektivt og uhyre profesjonelt, og det er helt tydelig av de visste hva de var ute etter, sier direktør Erlend G. Høyersten i Kunstmuseene i Bergen til Aftenposten.no.

-Tror du at de rett og slett hadde en shoppingliste da de slo til?

-Ja, det er åpenbart, svarer han.

Har gode overvåkningsbilder

Museet har sikret seg tydelige overvåkingsbilder fra kameraer som var utplassert i lokalet. Bildene viser to menn som bærer med seg en kasse som de putter de stjålne gjenstandene oppi, og forsvinner. Det hele er over på ganske få minutter.

Også i 2010 slo tyver til mot den samme samlingen. Da forsvant 56 gjenstander som fortsatt er borte.

Les også

Herman Friele: - Dette er en skam

Politiadvokat Laila Karin Skeide ved Hordaland politidistrikt opplyser at politiet senere lørdag vil gå ut med bilder som viser hvordan ranet skjedde.-Hvilken informasjon får dere ut av bildene som museet har gitt dere?

-Det er gode bilder, men noe vanskelig å identifisere tyvene. De hadde skarpe hodelykter på seg, og dermed er det ikke lett å tyde ansiktstrekkene deres ut fra det jeg har sett hittil på bildene, sier hun.

En av de største samlingene i Europa

Kinasamlingen ved museet i Bergen er en av de største samlinger av kinesisk kunst og kunsthåndverk i Europa.

Samlingen omfattet opprinnelig ca. 2500 gjenstander, og ble gitt i gave av eventyreren og generalen Johan Wilhelm Normann Munthe (1864–1935).

General Johan Wilhelm Normann Munthe (1864–1935)

Ifølge museets hjemmeside viser utstillingen alle typer kinesisk kunst, fra yngre steinalder til begynnelsen av 1900-tallet. Den antatt eldste gjenstanden er ca. 4000 år gammel. Blant høydepunktene i samlingen er gjenstander fra Den forbudte by og buddhistiske marmorskulpturer og marmorsokler fra Yuanming Yuan, det keiserlige sommerpalass utenfor Beijing.

Gjenstandene som er blitt borte i nattens tyveri er av porselen, jade, bronse og papir, opplyser museumsdirektør Høyersten.

Eldste gjenstand i samlingen 4000 år

Ifølge museets hjemmeside er den antatt eldste gjenstanden i samlingen er ca. 4000 år gammel. Blant høydepunktene er gjenstander fra Den forbudte by og buddhistiske marmorskulpturer og marmorsokler fra Yuanming Yuan, det keiserlige sommerpalass utenfor Beijing.

-Ingenting av dette kom bort i tyveriet. Gjerningsmennene har konsentrert seg om lett håndterlige gjenstander. Marmorsoklene fra Yuanming Yuan veier jo et tonn, så de er ikke så lette å flytte, sier Høyersten.

Vil ikke røpe verdi

-Er det noe av den stjålne kunsten som kommer fra Den forbudte by?

-Ja, uten at jeg kan gå i detalj på dette, svarer han.

-Hvor store verdier representerer de stjålne gjenstandene?

-Det vil vi ikke kommentere. Vi ønsker ikke å gå ut med det. Men det som er klart er at kinesiske antikviteter er svært populære på de internasjonale samlermarkedene. Bare de siste årene er prisen oå slike objekter blitt femdoblet på auksjoner, sier Høyersten.

Bilbranner som avledningsmanøver?

Politiet i Bergen etterforsker nå hvorvidt to bilbranner som startet på hver sin kant av byen rett før tyvene slo til, kan ha vært en avledningsmanøver.

-Vi har foreløpig ingen holdepunkter for at brannene har noe med tyveriet å gjøre, men kan ikke utelukke dette. Det er høyst uvanlig med to bilbranner så tett opp til hverandre, sier politiadvokat Skeide til Aftenposten.no.

Den svenske kinaeksperten Björn Gremner sier at ingen seriøse aktører vil ha befatning med stjålet kunst.

— Dette må være en bestillingsjobb, sier han til Bergens Tidende.

Eks-ordfører: En skam

Tidligere Bergens-ordfører Herman Friele er rystet over tyveriet. .

-Det er en skam at vi ikke klarer å ivareta denne samlingen. Det er uforståelig at vi er så blåøyde og naive at vi ikke har lært etter det forrige innbruddet. Vi fortjener nesten å bli rundstjålet igjen, sier Friele til Bergens Tidende.

Avisen skrev i forrige måned at museet fortsatt ikke kjenner verdien på de 56 gjenstandene som ble stjålet for over to år siden. Noe formelt krav til forsikringsselskapet er ikke levert.

— Når man i løpet av to år ikke klarer å gjøre en verdifastsettelse, så er det en passivitet uten sidestykke. Her må noen ta affære. Styret må komme på banen, sier Friele.