Kultur

Litterær bloddoping

Det slår fine gnister av Jo Nesbøs ellers så formsydde og funksjonelle språk når kjærligheten skal besynges.

Nesten umulig ikke å bli hektet. Vår anmelder er begeistret for Jo Nesbøs nye roman.
  • Pål Gerhard Olsen

Det er noe ustoppelig vitalt over Jo Nesbø som krimdesigner i den barokke stilen.

Han skriver så det spruter, og selv om det kan merkes at det rent språklig sett går vel fort unna, har historiene han klekker ut så mange svimlende «twists and turns» at det nesten er fysisk umulig ikke å bli hektet.

Vi har rett og slett med overlagt, litterær bloddoping å gjøre.

Personlig føler jeg et snev av utmattelsessyndrom til tider, mer robuste lesere vil derimot være sugne på flere forsendelser fra overflødighetshornet.

Bibelsk

Det er et klokt sjakktrekk å sette den hardt prøvede Harry Hole på stallen inntil videre, men de karakterene som i stedet kastes inn i manesjen, er allikevel lett gjenkjennelige fra tidligere utgaver av det nesbøske krimunivers.

De fleste er litt større enn livet selv, blåst opp i et ualminnelig slagkraftig format, lik tenkende tegneserie-gestalter.

Samtidig utvider Nesbø motivkretsen og trekker betydelige veksler på det bibelske idétilfanget. Det merkes allerede ved navngivningen. Samuel Kefas, Ab (det vil si Abraham) Lofthus, en politimester som må finne seg i å ha en dåpsattest pålydende Pontius Parr, kvinner som heter Martha og Maria. Tilfeldig? Neppe.

Ikke når det kan plusses på med intet mindre enn en modifisert Kristus-skikkelse – en fascinerende hybrid av fyrst Mysjkin fra Dostojevskijs roman Idioten , Clint Eastwoods sagnomsuste Man with No Name og en slags sommerkledd Batman-figur.

Organisert kriminalitet

Som det vil fremgå av tittelen, er Sønnen nettopp det. En fortelling om forholdet mellom fedre og sønner, avledet av urfortellingen om Abraham som var rede til å ofre sønnen Isak i lydighet til sin gammeltestamentlige Gud.

Det er dette slitesterke temaet Nesbø bruker som tennsats.

Sonny Lofthus, sønnen til vår moderne Abraham, har sittet tolv år i et høysikkerhetsfengsel midt i Oslo sentrum for å sone forbrytelser han ikke har begått mot å få fri og ubegrenset fri tilgang til heroin. Den dypere motivasjonen kan føres tilbake til en sorgreaksjon da politifaren tilsynelatende tilsto å ha vært en æreløs kollaboratør for organisert kriminalitet, ledet av en legendarisk og skyggeaktig bakmann kalt Tvillingen.

Da Sonny via en annen innsatt får vite at farens tilståelse ikke er verdt det papiret den var skrevet på, forvandler han seg fra dødsmerket dophue til en rettferdig hevner preget av utsøkt høflige manerer og en mild fremtoning.

Eller for å holde på den oppdaterte Jesus-analogien: Jo, han vender det andre kinnet til, men ikke før det er for sent for dem han har sett seg ut som målskiver. Samuel Kefas, Ab Lofthus' mangeårige venn i og utenfor politikorpset, tar opp jakten på den mykt innpakkede drapsmaskinen, noe som resulterer i en lang og bloddryppende vandring gjennom en speilsal som forvrenger alle perspektiver og gjør den endelige sannheten til et nærmest uoppnåelig gode.

Tynnslitt

Premisset for den forbilledlig komplekse intrigen er som så ofte før hos Nesbø at Oslo-politiet er en heksegryte som syder av ukollegial egennytte og regelrett korrupsjon, der selv den i utgangspunktet mest rakryggede til syvende og sist er til salgs for en neve sølvpenger.

Dette er så tynnslitt at det tenderer det fantasiløse, men ingen kan bestride at det etablerer en interessevekkende fallhøyde, forsterker følelsen av at det står mye på spill for de involverte.

Jo Nesbø befester stillingen som en vilt underholdende og kunnskapsrik samtidskronikør på både små og store scenegulv, med en hang til unødig utpenslet og eksplisitt vold.

Den største beholdningen for meg er viljen til en ikke ubetydelig nyorientering på det underliggende tankeplanet, og det slår fine gnister av det ellers så formsydde og funksjonelle språket hans når kjærligheten skal besynges.

Les også

  1. Prompet seg til toppen av kinolistene

  2. Jo Nesbø-bok blir DiCaprio-film

  3. Da Lippestad sporet av