Kultur

Fråtsingen er i gang

Mens Michael Jackson blir hedret av sine kolleger, starter kampen om ettermælet.

  • Filip Roshauw

BET Awards ble en naturlig anledning til å hedre Michael Jackson. BET er Black Entertainment Television, en TV-kanal med afroamerikansk, urban ungdom som målgruppe. Deres årlige prisutdeling fant sted på søndag, og ble en slags offisiell minnestund for popartisten.

Konferansier Jamie Foxx stilte i en karakteristisk rød skinnjakke, et av Jacksons foretrukne sceneantrekk, og holdt en følelsesladet tale til popikonet. I tillegg fremførte åttitallsstjernene New Edition et medley av låter fra The Jackson 5-tiden. Prismottagerne under showet dediserte prisene sine til stjernen, fra rapperen Lil’ Wayne til basketballspilleren LeBron James. Janet Jackson takket de oppmøtte for hyllesten.

— For dere er Michael et ikon, for oss er han familie. Og han vil leve videre i hjertene våre. På vegne av familien min og meg selv, ønsker jeg å takke dere for all kjærligheten og støtten. Vi savner ham, sa søsteren til superstjernen ifølge USA Today.

Far tar kontroll

Jacksonfamiliens overhode, Joe Jackson, var også til stede under prisutdelingen.

- Jeg skulle ønske at han var her for å feire seg selv. Dessverre er han ikke det, så jeg er her for å feire for ham, sa Jackson i en uttalelse. Der slo han også fast at det er han og Jacksons mor, Katherine, som råder over det Jackson etterlater seg, inkludert de tre barna.

Tilbudene står i kø til familien etter dødsfallet. Nettstedet som var først ute med nyheten om dødsfallet, TMZ.com, forteller at familien drukner i tilbud fra konsertpromotører som ønsker å sette sammen tribute–konserter. USA Today melder at arveoppgjøret kan ta årevis.

— Dette kommer til å bli en stor hodepine. Denne typen saker kan ta årevis å bli enige om, og det er mye griskhet som kan tilsynegjøre seg, sier advokat Stephen J. Silverberg, som trekker en parallell til arveoppgjøret etter Jimi Hendrix. Der kom alle parter til enighet i 2005, 35 år etter gitaristens død.

Muligheter i Neverland

Diskusjonen om hva Jacksons hjem skal brukes til er også i gang. Neverland, som det store godset heter, er en utstyrt som en fornøyelsespark, og var preget av forfall i Jacksons fravær de siste årene. Jackson skal visstnok selv ha ønsket å bli begravd på tomten. Hvis det skjer, vil Neverland bli det naturlige samlingspunktet for Jackson-fans verden over.

Familien kan også velge å gjøre om Neverland til et museum til minne om artisten. Mark Sutherland er redaktør i Billboard Magazine og spår nye salgsrekorder om det skulle skje.

— Hvis de gjør Neverland om til et turistsenter vil det åpne opp nye uante inntjeningsmuligheter. Pengene man kan tjene på lisensiering av produkter i forbindelse med en slik park er enorme.

Og som ikke det var nok – Bubbles, Michael Jacksons 26 år gamle sjimpanse, går til filmen. Dyret bodde hos Jackson fra 1985 til 1997, da den ble regnet som for aggressiv og ble plassert på et dyrehjem. Sjimpansens nåværende eier, Bob Dunn, sier til Contactmusic at mye penger er lagt på bordet.

— Vi har registrert masse interesse rundt dette. Bubbles har hatt et interessant liv – det er mye som har forblitt usagt, sier han.

Obduksjonsdetaljer

Familien har ikke ennå bestemt seg for hvordan artisten skal begraves, ifølge USA today.

Det også ta uker før den endelige obduksjonsrapporten er klar, men den britiske tabloidavisen the Sun er allerede ute med en rekke hårreisende detaljer om artistens skrantende form da han døde.

Les også

  1. Advokat: Jacksons lege ga ikke sprøyte

  2. Tidslinje: Michael Jackson

Familien til Michael Jackson har fått en rekke tilbud om at det skal arrangeres såkalte tribute-konserter, til ære for popkongen.
Faren til Michael, Joe Jackson, og hans venn Marshall Thompson, var til stede under BET-prisen i dag.
Michael skal ha ytret ønske om å begraves på Neverland, som nå er solgt.