Kolleger flykter fra Russland og Ukraina. Nasjonalballetten tar dem gjerne imot.

Russisk ballett ligger til grunn for alt vi driver med, sier Ingrid Lorentzen. Ballettsjefen har allerede tatt imot to russiske dansere og avhoppere som får trene i Oslo.

– Senest i desember gjestet vi Moskva og St. Petersburg. Nå forlater flere av våre kolleger Russland, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Tirsdag har Den Norske Opera & Ballett premiere på den store russiske balletten «La Bayadère». Klassikeren er omstridt av flere grunner. Etter Russlands invasjon av Ukraina, spørres det også om russiske verk bør boikottes, men det er ingen grunn til at forestillingen skal avlyses, mener ballettsjef Ingrid Lorentzen.

– Krigen i Ukraina er forferdelig, og først og fremst tenker vi på alle som er rammet. I dagens situasjon inngår vi ikke nye samarbeid med statsfinansierte russiske kompanier og institusjoner. Men vi boikotter ikke enkeltkunstnere som livnærer seg av sitt kunstneriske virke uavhengig av den russiske stat, så lenge utøveren ikke aktivt representerer Russland eller russiske interesser.

Les hele saken med abonnement