Kultur

Danskene i kø for å kjøpe Yahya Hassans dikt

Den tidligere kriminelle 18-åringen Yahya Hassan fra Århus, skaper Harry Potter-tilstander i danske bokhandlere.

Yahya Hassan (18) spås litterær suksess. Selv er han usikker på om dette er riktig karrièrevei for ham. -Om jeg skal fortsette med skrivingen, må det være fordi jeg har noe å si. Den som ikke har inntrykk, har heller ikke et uttrykk, sier han til Aftenposten. Morten Holtum

 • Kaja Korsvold

Han ble kjent i hele Danmark da han nylig sto frem og fortalte om den triste barndommen i ghettoen i Århus.

— Innvandrerforeldrene sviktet barna og snyltet på samfunnet, uttalte Yahya Hassan til Aftenposten og fortalte om hvordan faren slo ham og de fire søsknene og hvordan han falt ut av skolen og ble kriminell.

Hassan kritiserer ikke bare sin egen far, men også hvordan «hyklerske muslimer» preker påbud og forbud, men som allikevel begår kriminelle handlinger, røker, drikker og har sex med dansker.

- Aldri opplevd maken

Selv om 18-åringen fortsatt går på Forfatterskolen i København, har han nå fått utgi sin første diktsamling som har tittelen Yahya Hassan , altså det samme som forfatteren. Boken kom ut i danske bokhandlere torsdag.

Jeanette Tulinius, som har arbeidet 19 år i bokhandelen Arnold Busck i København, sier til avisen Politiken at hun aldri har opplevd lignende interesse for en diktsamling.

Les også

«Vi som falt ut av skolen og ble kriminelle, var ikke sviktet av systemet, men av våre foreldre»

— Jeg har nesten aldri sett noe lignende. Klokken 14.00 hadde vi solgt flere bøker enn da Dan Brown kom med sin siste bok forteller Tulinius.Politiken sammenligner tilstandene i danske bokhandler med riften etter bøkene om Harry Potter.

Førsteopplag på 9000

Yahya Hassans utspill i mediene i forbindelse med bokutgivelsen har vakt stor oppsikt i Danmark og har vært med å øke interessen om boken. Dansk Gyldendal har meldt at de trykker et førsteopplag på 9000 eksemplarer, en diktsamling kommer vanligvis i noen hundre eksemplarer.

Forfatteren selv har fått ros for å sette i gang en viktig debatt og for å være modig og si sin mening. Han har også fått drapstrusler.

Nå får Yahya Hassan også ros fra Politikens anmelder som kaller diktene for «litterær kunst».

— Yahya Hassans dikt er fylt med ild og nyskapning, skriver Politiken. Diktene fra barndommen er meget sterke. Vi får historien om Yahya Hassans liv fra tidlig barndom med faderlig vold over ungdomsår med arrestasjon og kriminalitet, frem til dikterens aktuelle situasjon som forfatterskoleelev i fortsatt kontakt med kriminalomsorgen, skriver anmelderen Lilian Munk Rösing.

 1. Les også

  - Jeg forstår Yahya Hassans raseri og fortvilelse

 2. Les også

  Mener god integrering først og fremst krever egeninnsats fra innvandrere selv

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Yahya Hassan har sittet i fengsel og er dømt til psykiatrisk behandling. Men dikte kan han fremdeles, skriver Ingunn Økland.

 2. KULTUR

  Yahya Hassan fikk forlenget varetektsfengsling - stakk fra politiet

 3. KULTUR

  Poeten Yahya Hassan er død

 4. KULTUR

  Mange ville ta et siste farvel med poeten Yahya Hassan

 5. KULTUR

  Skarp og energisk diktsamling fra kontroversiell svensk forfatter

 6. KULTUR

  Klar for ny Harry Potter-feber: – Teaterforestillingen er bedre enn filmene