Britisk komiker i Twitter-storm etter holocaust-spøk

Netflix-komikeren Jimmy Carr fordømmes etter å ha vitset om romfolk som ble drept av nazistene under andre verdenskrig.

James Carr (49) er en britisk-irsk komiker, skribent og TV-programleder. Han har hittil vært mest kjent for sin mørke humor og samspill med publikum under forestillingene.

– Vitsen fremstår usmakelig og lite reflektert, sier Guri Hjeltnes til Aftenposten. Hun er direktør ved det norske Holocaustsenteret (HL-senteret).

Jimmy Carr, som skal på turné til 15 norske byer i sommer, har vært i hardt vær de siste dagene.

Twitter-stormen mot Carr startet fredag. Da ble deler av hans timelange standup-spesial på Netflix, «His Dark Material», delt på internett.

Netflix reklamerer med at episoden fremhever Carrs «sardoniske humor» (krampaktig og hånlig) og inneholder vitser som er så grensesprengende at de er «karriere-avsluttende».

Fikk latter og applaus

I klippet som har skapt kontroverser, sier Carr: «Når folk snakker om holocaust, snakker de om tragedien og redselen ved at seks millioner jødiske liv gikk tapt i det nazistiske krigsmaskineriet. Men de nevner aldri de tusenvis av sigøynere som ble drept av nazistene.

«Ingen vil noen gang snakke om det, for ingen vil noen gang snakke om det positive.»

Uttalelsen førte til latter og klapping fra publikum i salen.

Men ikke alle applauderer Carrs vitsing med folkemord. Lederen for det britiske holocaustsenteret kaller vitsen «avskyelig», skriver The Guardian.

– Vi er helt forferdet over Jimmy Carrs kommentar om forfølgelse av romfolk og sinti-folk under nazistenes undertrykkelse – og forferdet over latterkulen som fulgte, sier Olivia Marks-Woldman, administrerende direktør i holocaust Memorial Day Trust.

Politikere Nadia Whittome, som sitter i parlamentet for Labour, har oppfordret Netflix til å fjerne materialet.

Carr har foreløpig ikke kommentert kritikken hverken på Twitter eller Facebook. The Guardian, som har skrevet om saken, har ikke lykkes med å få tilsvar fra Carr eller Netflix.

Kontroversen kan oppsummeres slik:

  • De som forsvarer Carr i sosiale medier, mener han har ytringsfrihet, og at det er velkjent at han har drøy humor.
  • Kritikerne mener det er påfallende at han vitser med en svak minoritet som rom, og at han ikke ville våget å gjøre det samme med f.eks. homofile, en gruppe som også ble forfulgt av nazistene.

Tusenvis drept

Det er anslått at tusenvis av europeiske romfolk ble drept av nazistene under andre verdenskrig.

– Det er skremmende å høre at han får latter og applaus etter en sånn punchline. Han bidrar til å normalisere fordommer – og i verste fall hat. Dette fremstår som en form for hatytring forkledd som komikk, sier forsker Carl Emil Vogt til Aftenposten.

Han er historiker ved HL-senteret. I 2017 var han med og skrev en bok om romfolk i Norge, «Et uønsket folk» (2017).

I Netflix-showet forsøker Carr selv å forklare hvorfor han mener sin egen vits er god, med å si at den er «edgy som faen» og har en pedagogisk verdi fordi mange ikke vet at nazistene ikke bare forfulgte jøder.

«Som alle i rommet vet, mistet 6 millioner jøder livet til nazistene under andre verdenskrig. Men mange mennesker vet ikke, fordi det egentlig ikke undervises om i skolene, at nazistene også drepte, i tusentall, sigøynere, homofile, funksjonshemmede og Jehovas vitner.»

Utsatt minoritet

Vogt derimot, mener at norske skoler generelt gjør en god jobb med å undervise om holocaust. Men han understreker at vi trenger en økt bevissthet om at romfolket er en liten og sårbar minoritet i mange land.

– Holdingsundersøkelser i Norge viser at de er den minoriteten som kommer dårligst ut. Mange har fordommer mot dem og forbinder dem med tiggere på gaten, sier Vogt.

I dag bor det rund 500 rom i Norge. Allerede før annen verdenskrig var romfolk fra Norge fratatt statsborgerskapet og utestengt fra landet. Over 60 av dem som hadde tilknytning til Norge, ble drept i nazistenes utryddingsleir Auschwitz.