Kultur

5 forsinkede boksuksesser

De fleste bøker blir glemt. Men amerikanerne graver frem skattene på nytt. Her er 5 eldre bøker som har fått en renessanse:

Spillefilmen"12 Years a Slave" vant Oscar for beste spillefilm i 2013 - og puster liv i boken fra 1855.
  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder

Stoner av John Williams

John Williams (1922–1994) var slett ingen mislykket forfatter i sin levetid. Han mottok blant annet den høythengende National Book Award, men fikk kun en liten leserkrets.

Stoner utkom første gang i 1965. Den ble relansert i 2003, som resultat av en gryende kultstatus i engere kulturkretser i USA. Det store gjennombruddet kom i 2011, da den kjente forfatteren Anna Gavalda oversatte boken til fransk.

Siden har denne lysende og vemodige romanen vandret fra land til land. I Norge er den trykket i 82.000 eksemplarer, et høyst uvanlig antall for oversatt kvalitetslitteratur.

Les hele anmeldelsen:

Les også

Kultbok er bestselger

12 år som slave av Solomon Northup

Livshistorien til Solomon Northup (1808–1863) ble en bestselger da den utkom i 1855, men gikk i glemmeboken.

Northup var en fri mann som opplevde å bli kidnappet og solgt som slave. Boken ble gjenoppdaget av en amerikansk historiker på 1960-tallet. I 2013 ble den verdensberømt gjennom filmversjonen som vant Oscar for beste spillefilm.

Interessant nok er det stor forskjell på boken og filmen. Mens Hollywood-versjonen er melodramatisk, malerisk og grotesk, er boken et distingvert vitnesbyrd og et nøkternt innlegg i kampen mot slaveriet.

Les om forskjellen på film og bok:

Les også

Boken «12 år som slave» er en helt annen opplevelse enn filmen

Desperate personer av Paula Fox

De færreste forfattere får oppleve gleden ved å bli gjenoppdaget. Paula Fox (født 1923) var fremdeles i live da en gruppe yngre kolleger falt for hennes 70-tallslitteratur, og særlig romanen Desperate personer .

«Den ruver over alle andre romaner i amerikansk etterkrigstid,» sa Jonathan Franzen. Et «landemerke», mente David Foster Wallace. Dermed ble den publisert på nytt med stor suksess i 1999, etter å ha vært utilgjengelig på markedet i årevis.

Boken er en eksplosiv skildring av samlivskonflikter mellom tilsynelatende ressurssterke og dannede personer.

Ny film om David Foster Wallace:

Les også

Hva har rus og medier til felles? De skaper avhengighet.

Revolutionary Road av Richard Yates

Richard Yates (1926–1992) fikk et kontant gjennombrudd med romanen Revolutionary Road i 1961. Den skarpsindige samlivsromanen har alltid hatt en liten gruppe innflytelsesrike beundrere.

"Revolutionary Road" med Kate Winslet og Leonardo DiCaprio.

Men det var først på slutten av 2000-tallet den ble allemannseie, særlig på grunn av filmen med samme tittel, der Kate Winslet og Leonardo DiCaprio spiller hovedrollene. Revolutionary Road er oversatt til norsk, men har fått beholde sin ikoniske, amerikanske tittel.

Tåpenes sammensvergelse av John Kennedy Toole

Denne ville historien om en taperaktig misantrop ble refusert av flere forleggere på 1960-tallet. Forfatteren begikk selvmord i 1969 i en alder av 34 år. Hans mor startet etterpå et utrettelig arbeid for å få utgitt boken.

Det løsnet da forfatteren Walker Percy ble begeistret for den. Romanen utkom i 1981 og fikk Pulitzerprisen. Det er første og eneste gang prisen er gitt til en avdød forfatter.

Les også

Amerikanerne gjør det igjen. Denne gangen er det Lucia Berlin som er blitt en «litterær sensasjon

»