To får Nobels litteraturpris i år

Svenska Akademien får tilbake oppdraget om å dele ut Nobelprisen i litteratur. Forutsetning er at litteraturviteren Horace Engdahl går ut av Nobelkomiteen.

Her annonserer Sara Danius britiske Kazuo Ishiguro som vinner av nobelprisen i litteratur i november 2017. Da var Danius fast sekretær i Svenska Akademien. I februar i år trakk hun seg fra Akademien.

Som følge av krisen som har preget Svenska Akademien det siste året ble Nobelprisen i litteratur ikke delt ut i fjor.

Tirsdag besluttet Nobelstiftelsen å gi Svenska Akademien tilbake oppdraget med å dele ut prisen. En av forutsetningene er at den profilerte litteraturviteren Horace Engdahl forlater Nobelkomiteen, skriver SvD.

Nobelkomiteen er arbeidsgruppen som velger ut kandidater for Nobelprisen i litteratur. Svenska Akademien-medlem Engdahl har de siste årene vært én av opptil fem medlemmer i komiteen.

I etterkant av voldtektssakene mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault har Engdahl blant annet fått kritikk for å uttale at han mener dommen mangler vesentlige bevis, skriver Aftonbladet.

To nobelpriser

Svenska Akademien vil i år dele ut to litteraturpriser, som erstatning for at det i 2018 ikke ble delt ut pris, opplyser Nobelstiftelsen.

– Vi håper på to nobelpriser, sier Svenska Akademiens sekretær Anders Olsson, ifølge Dagens Nyheter.

Nobelstiftelsen mener Akademien har ryddet opp etter krisen som har preget institusjonen det siste året.

Akademien har innfridd flere konkrete krav som Nobelstiftelsen har stilt – men ikke forslaget om en aldersgrense for medlemmene.

Anders Olsson er Svenska Akademiens sekretær

Skandaler

På spørsmål om det var enighet i stiftelsen om beslutningen, er Olsson noe vag.

– Enige og enige, det har vært mange ulike meninger, men det er veldig bra at vi har kommet frem til et resultat etter så lang tid. Nå kan vi jobbe for prisen i fred og ro, sier han til Dagens Nyheter.

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto frem i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.

Dette viste seg å være Jean-Claude Arnault, som senere ble dømt for voldtekt. Arnault er gift med poeten Katarina Frostenson, som inntil nylig var medlem av Akademien.

Lekket navn

I tillegg til overgrepsanklagene var Arnault også beskyldt for å ha lekket navnene på nobelprisvinnere før de var kunngjort. Frostenson forlot Svenska Akademien i januar i år. Også institusjonens tidligere faste sekretær, litteraturprofessor Sara Danius, har trukket seg ut.

Sterke interne konflikter har preget Akademien i kjølvannet av anklagene mot Arnault, og Nobels litteraturpris ble derfor ikke delt ut i fjor.