Kultur

Alt handler om relasjoner

Separatutstillingen med billedkunstneren Kjell Torriset varer til og med 23. april.

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

KUNSTNEREN

Sunnmøringen Kjell Torriset har siden 1993 vært bosatt i East Sussex i England, men han holder god kontakt med det norske kunstmiljøet, og er nå aktuell med separatutstilling i Oslo, hvor han viser et bredt utvalg av tegninger og enkelte malerier og installasjoner.

Torriset er opptatt av tegningens posisjon i dagens samtidskunst, og i en påkostet kunstbok laget i samarbeid med Snøhetta-designeren Henrik Haugan, viser han et mangfoldig utvalg av nettopp tegninger.

EPOKEN

Han er utdannet ved britiske kunstakademier og Kunst— akademiet i Oslo. I 1992 var han festspillutstiller i Bergen, og de siste 30 årene har han jevnlig hatt utstillinger ved sentrale visningssteder som blant annet Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen, Kunstnerforbundet og Haugar Kunstmuseum i Tønsberg.

Torrisets verker inngår i samlinger hos British Museum, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet i Oslo, Norsk kulturråd og Oslo Kommunes Kunstsamling, samt i en rekke private samlinger.

HISTORIEN BAK BILDET

Den menneskelige kroppen står sentralt i hans motivkrets. Som kunstner beveges han av det han ser og mennesker han møter. Her har han rammet inn mor, far og barn. Sirklene i bildet kan sette oss på sporet av tanken om det store livshjulet. Eller er sirklene et bilde på en inntrenger mellom mor på den ene siden og far og barn i bakgrunnen? Er kvinnen på vei ut av familien? Er det et moderne bilde på Et dukkehjem ? Det finnes selvfølgelig ingen eksakte svar. Torriset sier selv at han hele tiden forundres. «Jeg har en fascinasjon for verden, for det rare og til tider mystiske i livet.»

Separatutstillingen i galleriet Willas Contemporary i Oslo sentrum står frem til 23. april.

 • Flere artikler i serien Kunstverket finner du her:

Les også

 1. Den skulpturelle kvinnekroppen

 2. Si det med tulipaner

 3. Ikke Skagen, men Jæren

 4. Regn med kvinner og barn

 5. Mens vi venter på sommeren

Les mer om

 1. Kunstverket
 2. Kunst