Kultur

Last og fast

SPRÅKET VÅRT. Det er ingen spøk å være landslagssjef i Norges Fotballforbund.

Per-Egil Hegge, journalist og tidligere redaktør i Aftenposten. Hegge har gitt flere bøker, blant annet om språk. Foto: Anette Karlsen

 • Per Egil Hegge

En ting er baklengsmål, nederlag og surmagede sportskommentatorer. Verre blir det hvis man mangler støtte i toppledelsen. I så måte kunne poesielskeren Per-Mathias Høgmo finne trøst i en overskrift i Dagsavisen 12. september, en mørk fredag etter 0-2-kampen mot Italia den uken: «Generalsekretær Kjetil Siem står last og fast rundt landslagssjef Per-Mathias Høgmo.»

Mange deler vel det syn at norsk elitefotball står temmelig fast. Men her var det sannsynligvis meningen å få sagt at Siem står last og brast med Høgmo. Å stå last og brast med noen er et fast uttrykk. Det betyr å støtte en utsatt person som er havnet i motbakke og ulendt terreng under truende tordenskyer.

I VG var det selvsagt ingen nåde å finne, og der tok hangen til ordspill overhånd: «Høgmost» lød den knappe overskriften. Det har ikke noe med eplemost å gjøre, men det er avledet av verbet å mose, som betyr å gjøre til mos, knuse fullstendig. Det er nokså slangpreget og brukes oftest muntlig, som i «motspilleren ble fullstendig most» — med lang o-lyd.

Det er et stykke igjen til ordspillnivået i overskriftene i Dagens Næringsliv. Dem har vi rost tidligere, og vi gjør det gjerne igjen: «Hundringsene» som overskrift på en artikkel om de mange som blir hundre år i det moderne Norge, «Bokbuzzen» om den blest det blir rundt bestselgende bøker, og «Hamer-fest», tittelen på et portrett av filmskaperen Bent Hamer. Dette er en krevende risikosport, og det blir ikke bare dumt, men også trettende, hvis den overdrives og hvis man ikke er kritisk nok. Og det er ikke tilrådelig å ty til denne teknikken i stoff om tragedier eller katastrofer. Den må reserveres for det som kalles feature-artikler, i mangel på et skapelig norsk ord. Gjerne med humoristiske eller i det minste litt muntre innslag.

 1. Les også

  Saus uten klumper

 2. Les også

  «Paljettens farger»

 3. Les også

  Forholdismer

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Vi er dårligere enn Kapp Verde, Burkina Faso og Kongo

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Siem lei av Drillo-spørsmål

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Slik forklarer fotballtoppene at kravet om EM-spill ikke gjelder likevel

 4. FOTBALL
  Publisert:

  NFF-Siem: - Nok et sluttspill uten Norge er vanskelig å snu til noe positivt

 5. FOTBALL
  Publisert:

  NFF går for løver på landslagsdrakten: - Kongen smilte da han så den

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Siem vil ikke prate om ny Høgmo-kontrakt: - Det ville ikke vært «Per-Mathias», men galimatias