Kultur

Veronica Maggio er jevngod med seg selv

Følelsesladede tekster som virker impulsivt rablet ned på post-its fungerer fremdeles.

  • Katrine Sviland

Vår vurdering:

4 av 6
Veronica Maggio er til stede i øyeblikket på sitt femte album.

«Är född med trubbel i mitt blod/ Gör sånt jag inte borde/ Kan aldrig bara stå bredvid/ Jag saknar tålamodet». Åpningssporet på Veronica Maggios nye plate, Den första är alltid gratis , bærer samme tittel som albumet.

Er det så lurt å følge minste motstands vei? Kortvarig lykkerus? Nei, ikke alltid, selv om det er vanskelig å styre den indre rebellen, er vel Maggios konklusjon.

Hør ukens feteste låter:

Vil ikke skuffe fansen

Syntharrangementer som minnes 80-tallets popmusikk, fine melodier og vokalen alltid boblende over av ungdommelig inderlighet åpner den svenske popstjernens femte album. Her hopper vi rett inn der Handen i fickan fast jag bryr mig sluttet.

Altså er retropreget og soullydbildet fra tidlige album lagt helt bort. Noen produksjonselementer virker også å være skrellet vekk siden sist. Det fungerer fint noen steder, men kan gjøre visse låter mindre radiovennlige.

Men for fansen er det lite som vil skuffe, for til tross for at Maggio har uttalt at dette albumet er mørkere enn tidligere utgivelser kommer det i tilfelle kun frem i subtile uttrykk. Et litt ærligere stykke tekst eller et mer nakent lydbilde.

Mest strømmet

Det er egentlig kun to superstjerner å snakke om i det svenske popuniverset: Veronica Maggio og Håkan Hellström. Veiene deres har krysses før, og førte blant annet til en duett på Maggios forrige album.

Forskjellige uttrykk til tross, de har begge en tendens til å hvirvle opp følelser i lytterne, få tristhet til å høres ut som en feiring av livet, eller få feiringen til å bli en sorgfull opplevelse.

Kong Håkan Hellström:

Les også

«Det handler om den brennende og tidvis vonde kjærligheten»

Ti år har gått siden Maggio slapp debutalbumet Vatten og bröd som 25-åring, og hun topper Spotifys liste over Sveriges mest spilte kvinnelige artister gjennom strømmetjenestens drøyt åtteårige levetid.

I Norge fyller hun Oslo Spektrum, og festivalarrangører elsker å booke henne. Det forklares med det behagelige nærværet hennes, og det blir ikke borte i innspillingene.

Lett gjenkjennelig

Det er lett gjenkjennelig det Maggio synger om. Tanker som rører lett ved hverdagseksistensialisme henter hun frem fra strømmen, ser på dem, og skriver ned. Det blir til glimt av selvinnsikt.

Bastante sannheter som skapes i 20-årene eller i tenårene blir mer og mer mangefasettert jo lenger ut i 30-årene man kommer, og usikkerheten fester grep ved flere av dem.

Men så lærer man også å droppe grublingen rundt det som ikke betyr så mye. Tross alt, eller forhåpentligvis. Hun er god på å få frem de poengene i korte fraser. Det hintes om større temaer i dramaturgien av livet hennes her og nå.

Jarle Bernhoft er endelig tilbake:

Les også

Leken målbevissthet

Til stede i øyablikket

Nå er Maggio til stede i øyeblikket, tydeligvis, og tekstene bærer preg av dagsformen. Som skriblet ned på post-its og satt sammen til en låt, om følelser som betyr alt og ingenting.

Når hun lykkes med det musikalske glimter det i fine popøyeblikk som den energiske triumflåten med klisjétittelen «Vi mot värden», om et vellykket partnerforhold der «det är ingen annan som kan göra det du gör med mig». Eller intense «Svart sommar» og opptempo «Dom sa!», sistnevnte en av de mer melodisk sterke.

Noe svakere

Personligheten skinner gjennom låtene, også i de enkle balladene som det er flere av på albumet. Men strykere og pianospill i låter som «Gjord av sten» kan dessverre ikke få dem opp på nivå med nydelige «Bas gillar hörn» fra 2013. Og hverken tittelsporet eller «Svart sommar» er på høyde med «Sergels torg» fra Handen i fickan fast jag bryr mig.

Selv om Veronica Maggio har sluttet å bry seg så mye om fasader, og er ærligere på hva hun egentlig føler, er låtene her samlet sett noe svakere enn sist.

Les også

  1. Kong Håkan den største

  2. Leken målbevissthet fra Bernhoft

  3. Gregory Porter byr på tidløshet for vår tid

Les mer om

  1. Anmeldelse