Kultur

Nytt nasjonalmuseum bankes gjennom torsdag kveld

Det er bredt flertall for å bygge Norges dyreste kulturbygg. Prislapp for Nasjonalmuseet på Vestbanen er 5,3 milliarder kroner.

Et glimt fra innsiden av det nye Nasjonalmuseet for kunst slik arkitekten ser det for seg. Foto: Arkitekt Kleihues/Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH, MIR kommunikasjon AS og Statsbygg

 • Ann Christiansen

Restauranten skal være åpen for alle, både på dag- og kveldstid. Foto: KleihuesSchuwerk/MIR

Et stort vindu avslører mye av det som skjer i biblioteket. Foto: KleihuesSchuwerk/MIR

Munch-salen i det nye museet. Foto: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

I stedet for gangvei på taket blir de gang- og sykkelpassasje bak museet og "Felt B" (en mulig fremtidig utvidelse avmuseet). Foto: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

Fra Aker Brygge (Dokkveien) kan mankikke inne gjennom vinduet på utstillinger. Foto: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

Museets nye og romslige bibliotek Foto: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

De faste utstillingene skal være i første og annen etasje. Foto: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

Fasaden mot sentrum og Dronning Mauds gate, bak det store vinduet er biblioteket. Foto: KleihuesSchuwerk/MIR

To museumsvedtak på to dager: Onsdag ble det nye munch-museet vedtatt bygget i Bjørvika. Torsdag kveld gjøres et endelig vedtak i Stortinget, om å bygge nytt Nasjonalmuseet på Vestbanen. De eneste som stemmer imot er Fremskrittspartiet.

Om noen få år har Oslo to nye museer i vannkanten: Munch-museet åpner trolig i 2018, og året etter skal Nasjonalmuseeet slå opp dørene.

Prosessen rundt Lambda har vært langvarig og betent. Nytt nasjonalmuseum har en enda lengre forhistorie. I nær 50 år har planer om nytt museum vært diskutert, og flere arkitektkonkurranser har vært arrangert.

Men mens bølgene de senere årene har skyllet heftig over Munch-museet, har det vært påfallende stille rundt Nasjonalmuseet på Vestbanen. Bortsett fra usikkerhet rundt Nasjonalgalleriet, har det vært lite diskusjon om det nye gigantmuseet.

Striden har stått om reguleringen av området og hvorvidt taket skulle være tilgjengelig for alle, slik Operaens tak er. Dette endte med at bare gjester som har løst billett til museet får komme opp.

Dyrt museum

Nasjonalmuseet er et av de største museer som bygges i verden for tiden. Det blir på over 54 000 kvadratmeter, og prisen er 5,3 milliarder kroner (prisnivå i juli 2013) — det dyreste kulturbygget i Norge.

På spørsmål om det ikke er litt voldsomt for lille Norge, sa kulturminister Hadia Tajik til Aftenposten nylig:

— Norge skal være en ledende kulturnasjon. At vi klarer å reise et nytt nasjonalmuseum av høy kvalitet, underbygger det.

Buffer

Prisen på 5,3 milliarder inkluderer en buffer på 900 millioner kroner på grunn av usikkerhet blant annet rundt utviklingen i byggebranasjen fremover. Det er også laget en egen kuttliste på 263 millioner, som skal iverksettes dersom prosjektet sprekker. Målet er derfor å realisere bygget innenfor en styringsramme på 4 690 millioner kroner.

Alabasthall

Når publikum inntar museet i 2019, vil de først komme inn i en romslig foajé med informasjonsskranke, museumsbutikk, et auditorium med 200 plasser og restaurant.

De kan oppleve museets faste samlinger i første og andre etasje; design og kunsthåndverk i første og billedkunst i andre. Deretter kan de, om de ønsker, ta en tur ut på takterassen og nyte utsikten mot Rådhusplassen og fjorden.

Men det mest oppsiktsvekkende er nok alabasthallen i tredje etasje - åstedet for skiftende utstillinger og som har en takhøyde på over syv meter.

Alabasthallen vil også oppleves som en lysende "gigantkorridor" for folk som går forbi - særlig på kvelds- og vinterstid.

Museet er tegnet av Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Arkitekten mbH.

Startbevilgningx1

Statsbygg venter nå på behandling av en startsbevilgning på 60 millioner i revidert nasjonalbudsjett og vil da gå i gang med tilretteligging av tomten og få kontrakter og avtaler i havn. I 2014 vil de første spadetakene bli tatt.

Litt historie

Norges første offentlige kunstmuseum, Nationalmuseet, ble opprettet av Stortinget i 1837. Det fikk etter hvert navnet Nasjonalgalleriet. Men det gikk nesten 50 år før man begynte å reise en bygning for museet, og ytterligere 40 år før den var fullført. Ti år senere, i 1937, innså museets ledelse at bygningen var for liten, og det ble lansert et forslag om en utvidelse på Tullinløkka. Arkitektkonkurranser om utvidelse ble avholdt både i 1972 og 1995, men førte ikke frem.

I 2003 ble Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design opprettet, en paraplyorganisasjon for fire museer: Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Arkitekturmuseet.

 1. Les også

  Nye Nasjonalmuseet blir rekorddyrt

 2. Les også

  Nytt nasjonalmuseum kan få prislapp på fem milliarder

 3. Les også

  Nå kan du putte Nasjonalmuseet i lomma

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Frekke ran, nazikunst, smarte kunstkjøp og politiske kupp

 2. KULTUR

  Oslo bygger nye praktbygg langs fjorden. Dette er danskenes løsning.

 3. DEBATT

  Den eldste kunsten hører hjemme i Nasjonalgalleriet | Ulf Grønvold

 4. KULTUR

  Stein Erik Hagen: - Jeg låner ikke ut kunst for at den skal settes i kjelleren

 5. A-MAGASINET

  – Ingen andre land gjør det samme med sine historiske bygg

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Kulturdepartementet bør snakke med Hagen