Kultur

Brage-nominert for kritiker-slakt

Dag Solstad er nominert til Brageprisen for en roman flere kritikere har slaktet. "Mangler litterære kvaliteter", skrev blant annet Aftenposten.

Dag Solstad må turnere mange hundre personer i sin nye bok. Det blir for mye, mener vår anmelder. Foto: Stenersen Tor G

 • Kaja Korsvold

Tirsdag ble det klart hvilke forfattere som skal kjempe om årets Bragepris. Høyst overraskende er Dag Solstad nominert for Det uoppløselige episke element i Telemark 1591-1896 utgitt på forlaget Oktober.

— Som helhet har romanen altfor mange transportetapper uten litterære kvaliteter, skrev Aftenpostens anmelder Ingunn Økland.

— Solstad drukner i navn, giftermål, arvegods og makeskifter.... Det uoppløselige episke element i Telemark 1591-1896 er festlig som slektsgransking og traurig som roman, skrev Økland.

En oppramsing av slekten

Romanen er for det meste en oppramsing av forfatterens slektstavle på morssiden og farsiden. Bare av og til drister Solstad seg til å gi personene som ramses opp liv og historie. Dagbladet kalte Solstads roman "ubegripelig kjedelig". "En slett redigert og i lange stykker uinteressant bok", mente NRKs anmelder.

Solstad kjemper mot tre solide poeter om Brageprisen i klassen skjønnlitteratur. Det er Øyvind Rimbereids Orgelsjøen , Nils Chr. Moe-Repstads Teori om det eneste og Ruth Lillegravens Urd.

- Gammel vane?

Aftenpostens anmelder Ingunn Økland syns Brage-juryen har vært lite oppfinnsom.

— Dette gir en følelse av at Solstad nomineres av gammel vane. Norges mest feirede romanforfatter må tydeligvis med for at juryen skal føle seg trygg. Er det Solstad, er det liksom godt nok – selv om han denne gang har skrevet en av sine svakeste bøker.

Interessant nok viser juryen en djervere side i nominasjonen av de tre øvrige kandidatene. Her er tre diktsamlinger nominert, to av dem er skrevet av relativt ukjente forfattere – Ruth Lillegraven og Nils Chr. Moe-Repstad, sier Økland.

Selvbiografisk bok om mamma nominert

I klassen for sakprosa er det flere sterke kandidater som kan få Bragepris. Journalist Trude Lorentzens selvbiografiske bok Mysteriet mamma er nominert. Det samme er Alfred Fidjestøls Trass alt, om Det Norske Teatret som er hundre år i år. Steffen Kverneland kan vinne for sin tegneserie Munch og Bergsveinn Birgisson for Den svarte viking.

Kjente barnebok-navn

Blant de nominerte barnebokforfatterne er det flere kjente navn. Synne Lea og Stian Hole er nominert for Nattevakt, Brynjulf Jung Tjønn for Så vakker du er . Håkon Øverås og Øyvind Torseter for Brune og Heidi Sævareid for Sprange t.

Nominert for vin-bok

Årets "åpne klasse" er faktabøker for voksne. Her er A-magasinets nye vinspaltist ingvild Wedaa Tennfjord nominert for boken Skål. få nese for vin uten å få nesa i sky . Hugo Lauritz Jensen kan vinne Bragepris for sin bok Høyblokken. En bygningsbiograf i, Yann de Caprona kan vinne med Norsk etymologisk ordbok og forfatterne Svennevig, Aukrust med flere kan vinne med bokien Norske sjømannstatoveringer .

Brageprisen for 2013 deles ut den 19. november i Oslo.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Dag Solstad slår voldsomt tilbake mot Klassekampen: «Kyss meg i ræva!»

 2. KULTUR
  Publisert:

  Åsne Seierstad nominert til årets Bragepris.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Maria Kjos Fonn nominert til Brageprisen

 4. KULTUR
  Publisert:

  Ingunn Økland: Knausgård forsvarer en litteratur uten fiksjon, men selv er han best når han dikter

 5. KULTUR
  Publisert:

  Beate Grimsrud får Brageprisen

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Hva betyr såkalt virkelighetslitteratur? | Erling E. Guldbrandsen