Kultur

Munch slik du aldri har sett ham

Uten en krone i offentlig støtte foreligger nå det største bokverk om en norsk kunstner noensinne.

Et glimt inn i en del av den kommende Munch-utstillingen som i går ikke var helt ferdig montert. Denne delen av utstillingen innbefatter en rekonstruksjon av unge Munchs såkalte skandale-utstilling i Berlin i 1982, som ble stengt etter en uke. ARASH A. NEJAD

 • Forf>arash A. Nejad (foto)
 • <forf>thorleif Andreassen <

I går ble firebindsverket om Edvard Munchs malerier presentert i et feststemt Munch-museum. Det er ikke hverdagskost at en stor internasjonal kulturbegivenhet skapes på Tøyen i Oslo.— Dette er en veldig stor dag for Munch-museet, landet og verden. 2008 vil fremstå som et merkeår for Munch-forskningen, sa direktør Gro Balas i Oslo kommunes kunstsamling om verket som utgis på norsk, engelsk, tysk og trolig på japansk.

Størst.

For første gang er Munchs ca. 1900 malerier samlet i en katalog, basert på mange års forskning. Resultatet er blitt Norges største kunstbokprosjekt gjennom tidene. Verkskatalogen består av 1700 sider. Samtlige malerier er avbildet i farger og datert. 300 av bildene er aldri vist offentlig før. I tillegg til maleriene er det tatt med 82 opptegninger av kull/fargestifter på lerret.

Nytt og uventet.

— Jeg tror de fire tykke bokbindene inneholder mye nytt og uventet for mange, sier førstekonservator Gerd Woll, som har ledet det omfattende arbeidet med verkskatalogen. - Som malurt i feststunden er kritikken mot at auksjonshusene Kaare Berntsen A/S og Galleri Faurschou i København får fordeler av å fremstå som samarbeidspartnerefremfor sponsoreri utgivelsen? - De to kunsthandlerne kom inn som reddende engler. Flere hadde sagt nei, som Norsk Forskningsråd i 2004. Berntsen og Faurschou hadde også som oppgave å skaffe flere sponsorer til prosjektet. De var de som fikk Sparebankstiftelsen DnB NOR til å støtte arbeidet. Uten denne private støtten hadde det ikke gått, sier Balas.- Underlig at det i Norge ikke finnes offentlige midler til å støtte slike prosjekter om en så stor kunstner som Munch, synes forlagssjef Ole Rikard Høisæther i Cappelen Damm, som utgir bokverket.

Munchmuseet feirer og markerer bokutgivelsen med utstillingen Munch blir "Munch".

Den nye utstillingen er en omfattende mønstring av malerier og tegninger fra Munchs tidlige kunstnerkarrière. Det vises 200 kunstverk. 100 av arbeidene er innlånt fra 60 ulike eiere. Her vises kjente og mindre kjente bilder. Også bilder som ikke er vist offentlig siden Edvard Munchs levedager. Det gjelder blant annet maleriet Etter badet fra 1892, som er i privat eie i Monaco.

Identitetsjakt.

En stor del av utstillingen setter søkelys på den unge malerens eksperimentering. Også på hans strategier for å etablere identitet både i sitt kunstneriske uttrykk og i rollen som kunstner. Munch oppviste utrolige variasjoner av maleriske uttrykksformer. Til dels gjaldt det også for bilder malt i samme tidsrom.

Skandalen.

— Hans formdannende år som ung kunstner har aldri tidligere vært gjenstand for en så bred utstilling som denne, sier Ingebjørg Ydstie. 16 år gammel bestemte Edvard Munch seg for å bli kunstner. På utstillingen kan publikum følge hans utvikling som kunstner fra tidlige læreår på 1880-tallet til han fremsto som en selvbevisst og selvstendig kunstner i 1890-årene. Utstillingsdelen rekonstruerer Munchs såkalte skandaleutstilling i Berlin i 1892. Kritikerne av utstillingen som ble stengt etter få dager, hånet Munch for å vise uferdige malerier.

Førstekonservator Gerd Woll har ledet det omfattende arbeidet med verkskatalogen over alle Munchs malerier som utgis på Cappelen Damm. Forlagssjef Ole Rikard Høisæther er forbauset over at det offentlige ikke har gitt pengestøtte til Norges største kunstprosjekt noen gang. Bak titter hovedpersonen Edvard Munch frem. ARASH A NEJAD

Nejad Arash A.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Historiens største bokverk om Munch kommer på kinesisk

 2. KULTUR

  Munch til Japan neste år

 3. KULTUR

  Den nye Munch-utstillingen er best med øynene lukket

 4. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år

 5. KULTUR

  Kunst: Jorn tar Munch ut av rammen

 6. KULTUR

  Fem høydepunkter på kunstfronten: Det er mye å glede seg til i høst