Kultur

- Lander ikke like lett på betongen

Bruce Willis' skikkelse John McClane er blitt kåret til tidenes mest populære politimann på film. Nå slåss han igjen.

  • Forf>
  • <forf>lars Ditlev Hansen <

— Det var hardt, jeg er gammel, har Bruce Willis (52) erkjennende uttalt om innspillingen av den fjerde filmen om John McClane, "Die Hard 4.0".- Jeg lander ikke like lett på betongen lenger.Over det ene øyet sitter sporene av 24 sting etter en skade, og kroppen er mørbanket etter slåssing og ublidt, tungt møte med betonggulvet da han skulle kaste seg unna kuleregn. Sånt hører med jobben hans, som den håndfaste, handlekraftige politimannen John McClane, men småsjarm og ekteskapskrise i bakhånd, gjennom fire filmer siden 1988. Men det er 12 år siden sist; det er klart Willis merker alderen.

Bare "barnet".

Skjønt på den andre siden: 52 år gammel er Willis ennå bare ungdom i Hollywood-kategorien actionhelter. Vi har nettopp sett Sylvester Stallone i en alder av 60 år gjøre comeback som bokseren Rocky i "Rocky Balboa". Harrison Ford er 65 og i gang med en fjerde film om "Indiana Jones", Arnold Schwarzenegger er 60 og det er bare fire år siden sist han spilte "Terminator", Roger Moore var 58 da han spilte James Bond for siste gang ("Med døden i sikte"), og Sean Connery var 53 (den uoffisielle "Aldri si aldri"), og han har ikke skydd actionroller siden heller. Så "unge" Willis kan neppe klage på alderen. Dessuten rapporteres det i film- og kjendispresse at han i "Die Hard 4.0" var i bedre fysisk form enn sist han spilte McClane, i "Die Hard i New York" for 12 år siden. Denne gangen ga han seg i kast med halvannen times hard fysisk trening tre ganger i uken for å bygge opp sin middelaldrende kropp til å tåle alle slagene og stuntene.

Merkevare.

"Die Hard" er blitt hollywoodsk merkevare. Ikke bare er Bruce Willis som John McClane av en spørreundersøkelse det britiske magasinet Total Film har gjort, blitt kåret til tidenes mest populære politimann på film. Entertainment Weekly kåret nylig den første "Die Hard"-filmen, som i 1988 på norsk bar tittelen "Aksjon skyskraper", til tidenes beste actionfilm. De tre foregående filmene har tilsammen spilt inn 728 millioner dollar på verdensbasis, ifølge Internet Movie Database. Bruce Willis har fått sin del av æren; honoraret hans er økt fra fem millioner dollar i 1988 til 20 millioner dollar for årets film.Men "Die Hard" har også mye av æren for Willis' stjernekarrière. Walter Willis, født i Idar-Oberstein i Vest-Tyskland og oppvokst i New Jersey, jobbet som sikkerhetsvakt og bartender før han tidlig på 1980-tallet fikk en fot innenfor TV-industrien i Hollywood. Mest kjent derfra er han for den ene hovedrollen i krimserien "Bøllen og blondinen" ("The Moonlighting"). Men med "Die Hard" i 1988 kom det store gjennombruddet.

Annet talent.

To ganger har han vunnet TV-prisen Emmy, for "Bøllen og blondinen" og for gjesterolle i "Venner for livet". To ganger er han også tildelt Razzie, den sure bringebærprisen for de angivelig elendigste prestasjonene på lerretet, for blant annet "Armageddon" og for sitt manus til "Hudson Hawk". Men samtidig har han vist sans for seriøse roller, som i "Den sjette sansen", og vist at det bak hans sjarmerende maske finnes et annet skuespillertalent enn actionheltens.