Kultur

Ansatte i danske TV 2 forteller om et arbeidsmiljø preget av grov sexisme og trakassering

Sjefer skal ha kalt praktikanter «frynsegoder» og innledet seksuelle forhold. Det hevdes i ny dokumentar om danske TV 2. Tidligere nyhetsredaktør i kanalen, Michael Dyrby, erkjenner sexistisk oppførsel.

Aansvarlig redaktør for den danske tabloidavisen B.T. Michael Dyrby slutter i sin stilling.
 • Jakob Semb Aasmundsen
  Jakob Semb Aasmundsen
  Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Fredag sist uke kom nyheten om at ansvarlig redaktør for den danske tabloidavisen B.T. Michael Dyrby slutter i sin stilling.

Dyrbys oppsigelse kommer i kjølvannet av avsløringer i en ny dokumentarserie: «Metoo: Sexisme bag skærmen». I den forteller tidligere og nåværende ansatte ved TV 2 om et arbeidsmiljø som minnet dem om en sekt, og som var «gjennomsyret» av sexisme.

«Jeg kunne ikke si nei, fordi jeg ville jo gjerne ha jobb senere», sier en av kvinnene om hvordan hun måtte forholde seg til tilnærmelser fra overordnede.

Michael Dyrby var selv ansatt i TV 2 fra 1994 til 2015, i flere år som nyhetssjef og nyhetsredaktør. Dyrby erkjenner nå sexistisk oppførsel og å ha hatt «upassende forhold» til ansatte ved kanalen.

Sjefer som ligger med praktikanter

Bakteppet for dokumentaren er at det i fjor ble gjennomført en ekstern granskning av anklager om sexisme ved TV 2. Den førte til omfattende debatt. Programleder Jens Gaardbo måtte forlate kanalen på grunn av «dårlig dømmekraft» under hans tid som leder.

I den nye dokumentaren får offentligheten høre flere kvinner som deler åpent om ubehagelige opplevelser og observasjoner i TV 2. De forteller blant annet om at:

 • Sjefer innledet seksuelle forhold med nyansatte og unge praktikanter
 • Sjefer skal ha sagt at de valgte praktikanter som kunne være «frynsegoder» for dem
 • Kvinnelige ansatte ble fortalt at utseende var avgjørende for deres fremtid i kanalen

Dokumentarskaperne opplyser om at alle som har fått rettet beskyldninger mot seg, har fått mulighet til å svare. Ingen av dem har ønsket det.

Dyrby: Utvist dårlig dømmekraft

Michael Dyrby nektet først å svare på spørsmål fra mediene om påstandene i dokumentaren. Deretter fortalte han DR at han hadde hatt «upassende forhold til ansatte», uten at han spesifiserte hva det innebar.

Til Berlingske sier han:

«Jeg var nok ikke bevisst den skjevheten i makforholdet av en eller annen grunn. Og når man ser tilbake, må jeg si at jeg har overskredet grenser og utvist virkelig dårlig dømmekraft.»

Da Dyrby fredag valgte å slutte, stilte han ikke engang til intervju for å forsvare seg. Han sa at han syntes var en sjefredaktør uverdig.

Plakat for «Metoo: Sexisme bag skærmen»

Medieviter: – Rystet og sjokkert

Beretningene i dokumentaren har skapt sterke reaksjoner. Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet sier til Politiken at slike arbeidsforhold er uhørte, og at hun vil følge utviklingen.

Ordførere har gått ut og ment at TV 2 bør betale erstatning til ofrene for trakassering.

Medieviteren Jannie Møller Hartley ved Roskilde Universitet sier til Aftenposten at dokumentaren er den store snakkisen i Danmark om dagen:

– Debatten har spredt seg til andre samfunnslag, og generelt er de fleste rystet og sjokkert over at dette foregikk på en dansk arbeidsplass, sier Hartley.

Mens det var mange kritiske røster da metoo-debattene først begynte i 2018, har motstemmene nå vært få. Ifølge Hartley har det tatt lang tid for metoo-bevegelsen å få rotfeste i Danmark. Nettopp grunnet tanken om at Danmark er et av verdens mest likestilte land:

– Vi har «lullet» oss inn i tanken om at vi er så frie og likestilte. Og det har skapt dårlige strukturerer for å snakke om disse problemene, sier hun.

Jannie Møller Hartley er medieforsker ved Roskilde Universitet

Linde banet vei

Hartley mener det er fjorårets metoo-debatt som banet vei for denne oppvasken i mediebransjen. Den ble utløst av programleder Sofie Linde.

Under en humorgalla kritiserte hun seksuell trakassering og maktutnyttelse i den danske mediebransjen.

Lindes tale fikk massiv støtte. 700 skrev personer under på et opprop i Politiken. Det fremholdt at det finnes en sexistisk kultur i dansk mediebransje.

Diskusjonene som fulgte, fikk samme høst store konsekvenser for enkeltpersoner:

 • Politiker Morten Østergaard avtrådte som leder for partiet De Radikale. Det skjedde etter det kom frem at han hadde seksuelt krenket en partifelle ti år tidligere.
 • Overborgermester i København Frank Jensen, som også var nestleder i Socialdemokratiet, trakk seg fra vervene sine. Grunnen var at det hadde kommet opp en rekke saker der han skal ha seksuelt trakassert kvinner gjennom flere årtier.
 • Folketingsmedlem fra De Konservative, Orla Østerby, ble fratatt sine verv i partiet. Det var etter beskyldninger om grenseoverskridende adferd.
 • P1-radioverten Mads Aagaard Danielsen ble sparket etter en rekke saker mot ham som omhandlet krenkende adferd.

Kan føre til varige endringer

Jannie Møller Hartley mener den nye metoo-bølgen kan bli enda kraftigere. Hun tror det blir vanskeligere for arbeidsplasser og ledere ikke å ta fatt i problemet.

Det er mye som tyder på at Danmark nå er inn i en prosess som kan føre til varige endringer på flere plan, mener Hartley.

– Jeg tror det vil flytte seg til et politisk nivå, så man i større grad enn tidligere kan snakke om sexisme, mangel på likestilling og makt, sier hun og legger til:

– Det blir på et mer kulturelt nivå at vi ser en forandring. Det har vært nødvendig i Danmark.

Les mer om

 1. Metoo
 2. Dokumentarfilm
 3. Danmark
 4. Kjønn