Wirkola har solgt kinobilletter for over en milliard kroner

Tommy Wirkola har nå passert en milliard kroner i billettsalg på sin Hollywood-debut Hansel and Gretel - Witch Hunters.

Tommy Wirkola (t.h.) nyter enorm kommersiell suksess med sin Hollywood-debut Hansel and Gretel - Witch Hunters. Her gratuleres han av Kon-Tiki-skuespiller Jakob Oftebro under en Oscar-fest i Beverly Hills for halvannen uke siden.
Jeremy Renner og Gemma Arterton har hovedollene i Hansel and Gretel - Witch Hunters.

Frem til mandag denne uken har altaværingens heksesplatterfilm i 3D spilt inn 181,3 millioner dollar i rundt 50 land, ifølge nettstedet Boxofficemojo.com.

Det tilsvarer 1.035.000.000 norske kroner etter dagens kurs, og er godt over produksjonsbudsjettet på ca. 300 millioner kroner.

Wirkola er dermed den andre norske regissøren som når over den magiske milliardgrensen.

Megasuksessen blant kinopublikummet skjer etter at kritikerne stort sett var veldig negative til filmen om Hans og Grete som heksejegere. Dessuten utsatte Paramount Pictures filmen i nesten et år, og plasserte premieren i det som i filmbransjen er ansett for å være en lite lukrativ periode i slutten av januar.

Les Aftenpostens anmeldelse av filmen:

Les også

Ingen heksekunst

Zwart gratulerer

Harald Zwart omsatte kinobilletter for hele 359,1 millioner dollar (over to milliarder kroner) i 2010 med The Karate Kid. Han er med det den ubestridte eneren blant norske regissører med kommersiell suksess i utlandet.

-Det er bare å gratulere Tommy med suksessen. Jeg tror ikke det er så mange hjemme i Norge som skjønner hvor stort dette er. Og det står enorm respekt av at han har gjort dette med en film som han både har skrevet og regissert selv. Dette har aldri før skjedd med en norsk filmskaper, sa Zwart da Aftenposten.no møtte ham for to uker siden i Los Angeles.

Les også:

Les også

Harald Zwart får 25 mill. for neste Hollywood-film

Wirkola er for tiden i Hollywood der han blant annet jobber på manuset til Død Snø 2, som han håper å starte innspillingen av i Norge i løpet av dette året. Han utvikler også konkrete prosjekter sammen med flere store amerikanske filmstudioer.

Langt over forventningene

-Vi nærmer oss 200 millioner dollar nå, noe som er langt over forventningene til studioet. Når vi den grensen skal det jammen feires, sier han til Aftenposten.no.

-Hvor mye betyr suksessen for dine muligheter til å lage flere storfilmer i Hollywood?

-Det er vanskelig å spekulere i, men klart, det vil jo hjelpe på. Filmen er nå en hit, og det er det som betyr noe. Sjefene i Paramount Pictures er naturligvis ekstremt fornøyde. Filmen har jo spilt inn langt mer enn de hadde forventet. Og enda har den noen territorier igjen å spille inn penger på, svarer Wirkola.

Et fenomen i Russland, Asia og Latin-Amerika

726 millioner kroner av omsetningen på Hansel and Gretel — Witch Hunters har skjedd utenfor USA, der filmen åpnet 25. januar.

De siste ukene er filmen blitt et fenomen i Brasil der den har solgt billetter for 128 millioner kroner. I helgen åpnet den i Tyskland, der den ble spilt inn, med et hyggelig resultat på 33,1 millioner kroner.

Det er særlig i Asia, Russland og Latin-Amerika filmen går svært godt, viser oversikten fra Boxofficemojo.com.

Og i Australia, der Wirkola gikk på filmskole, har den omsatt for 41,6 millioner kroner.

I helgen åpnet filmen også med respektable salgstall i viktige filmmarkeder som Spania og Storbritannia.

Det er som kjent ikke lett å bli profet i eget hjemland: I Norge har Hansel and Gretel - Witch Hunters ikke vært noen gedigen suksess. Etter fem uker har 61.114 kjøpt billett til filmen, og den ligger foreløpig på 12. plass på årets kinoliste.

Da Aftenposten.no snakket med Tommy Wirkola på en Oscar-fest i Beverly Hills for halvannen uke siden svarte han slik på spørsmålet om hva som blir hans neste film:

- Det ligger an til å bli Død Snø 2.

I den blir det vilter splatterkrig mellom russiske og nazistiske zombier i nord-norske fjell.