Kultur

Filmregissør og manusforfatter Eva Dahr er død

Den produktive regissøren bak NRK-serien «Himmelblå» og filmer som «Mars & Venus» og «Appelsinpiken» ble 60 år.

Den norske filmregissøren, manusforfatteren og filmprodusenten Eva Dahr er død. Dahr ble 60 år.
  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

Den norske filmregissøren, manusforfatteren og filmprodusenten Eva Dahr er død. Det skriver familien på Facebook tirsdag formiddag.

Dahr ble født i Oslo i 1958, er utdannet i Volda og Budapest og var en av Norges mestproduserende regissører. Hun ble 60 år.

Himmelblå-regissør

Dahrs første spillefilm var Brennende blomster fra 1985. Siden har hun laget den romantiske dramakomedien Mars & Venus med Pia Tjelta og Thorbjørn Harr i hovedrollen og har filmatisert Jostein Gaarders roman Appelsinpiken.

I 2008 regisserte Dahr sin første TV-serie, nemlig NRKs suksesserie Himmelblå. Dahr var seriens konseptuelle regissør og hadde regi på de siste to episodene som ble sendt i 2010. Himmelblå satte publikumsrekord for norsk TV-drama med 1,3 millioner seere på det meste, og vant Gullruten i 2009.

Siden har hun også laget en rekke kortfilmer, der hun blant annet har utforsket temaer som kjønn og kjønnsroller. Hun har også hatt en flere verv i den norske filmbransjen, og underviste ved Den norske filmskolen og andre filmutdanninger.

Filmen Trio – Jakten på Olavsskrinet som hadde premiere i 2017 ble Dahrs siste spillefilm.

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Film