Kultur

Nils Bech-album: Vellaget mellom det skjøre og det voldsomme

Artisten presenterer viktige perspektiver på seksualitet og kjærlighet uten at budskapet går på akkord med det musikalske.

Nils Bech er tilbake med sitt femte album og imponerer igjen. Benjamin A. Huseby

 • Peder Ebbesen

Vår vurdering:

5 av 6

Performancekunstner, musiker og vokalist Nils Bech (39) ble landskjent for sin fremførelse av juleklassikeren «O helga natt» i en avgjørende scene i Skam i 2015. Det er likevel utenfor det kommersielle at Bech har imponert mest. Aftenpostens anmelder kalte Bech «en norsk artist uten sidestykke» etter hans show i Operaen i 2017. Det kombinerte dansekunst og Bechs unike stemme til en naken forestilling med sjelden nerve.

Bechs estetiske sans, modige falsett og selvsikre androgynitet har gjort ham til en essensiell norsk artist. Han er nå aktuell med sitt femte album Foolish Heart. En kandidat til et av Norges beste break up-album.

Kompleks kjærlighet

Albumet åpner med balladene «That Girl» og «Does She love You». Førstnevnte er ikke ny, vi hørte den første gang i 2014 på albumet One Year. «That Girl» er en sjalu og veldig menneskelig låt om forholdet som hans daværende kjæreste hadde med sin kvinnelige eks. Et vennskap Bech uttrykker er problematisk og sårt for ham.

Balladene høres mindre ut som låtskriving og mer som Bechs tanker satt til piano. Som låtskriver avstår Bech fra språklige bilder og tilslørt tekst, og det kan nesten gjøre lyttingen ubehagelig. Det blir veldig nært, spesielt når instrumentalen er så bar med kun piano og fiolin. Med disse låtene skisserer Nils Bech et sammensatt bilde av kjærlighet og seksualitet som er mer nyansert enn den homogene oppfatningen som preger mye låtskriving om forhold – et viktig perspektiv i norsk musikk.

Nils Bech på scenen i Operaen i 2017. Torgeir Strandberg

Paralleller til UK Garage

Der de rolige og emosjonelle åpningslåtene er lavmælte og sparsomme i produksjonen, blomstrer albumet med «Why». Låten sveiser elektronika og liveinstrumentering med Bechs flotte melodier og fungerer som et frempek til den mer dansbare siden som følger. Bakparten av Foolish Heart er nemlig preget av kicktrommer og hardtslående basslinjer som minner veldig om klubbsjangeren UK Garage – spesielt i sitt perkusjonsdriv og bruken av loops.

Låter som «Tell Me» og «October» rendyrker denne lyden, og sistnevnte gir assosiasjoner til Jamie xx og hans suverene In Colour fra 2015. Her er det utvilsomt de yngre produsentene Mathias Humlen, Vetle Junker og perkusjonsekspertisen fra Bendik HK som har vært en viktig drivkraft. Bechs vokal blir brukt som et effektivt instrument. Som tekstformidler, men også samplet til en fengende hook som loopes gjennom hele låten.

Kontrasten mellom det skjøre og det voldsomme er det fantastiske med denne platen. På mange måter er Nils Bech og en artist som albumaktuelle Perfume Genius, knyttet sammen i tematikk, estetikk og stemmebruk, men Bech våger å øke tempoet og sprøyte inn et element av svette, fare og ølmarinerte klubbkjellere.

Nils Bech: Foolish Heart Benjamin A. Huseby

De ulike stadiene i et brudd

I siste låt forlater Bech klubben og vender tilbake til det nakne pianoet. «Thank You» er en forsonende ballade opprinnelig dedikert til hans bestemor. Den rørende teksten takker henne som ga ham styrke til å elske noen åpent og uredd, før hun døde. Et punktum. Gjennom albumet har Bech brettet ut om et vanskelig personlig brudd med kjæresten, og til slutt takker han kjæresten for at de møttes – til tross for at forholdet er over.

I pressemeldingen skriver Bech: «I think there’s a naive perception that being a gay man or artist now is easy, but there’s obviously still a way to go before expressing yourself freely is as commercially viable as conforming». I likhet med nevnte Perfume Genius, er Nils Bech i en posisjon hvor han ikke bare kan være artist, han må også være en skjev artist.

Foolish Heart er et vellaget break up-album som forhåpentlig bidrar til et mindre behov for å putte skjev foran artist som nødvendig identitetsmarkør.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Musikkanmeldelse
 2. Musikk
 3. Pop (musikk)
 4. Aftenposten Lørdag
 5. Norsk musikk
 6. Skam

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Perfume Genius: En genial popartist

 2. KULTUR

  Nick Cave: En gal mann som snakker med seg selv?

 3. KULTUR

  Det var en gang en :-( og en :), en svært liten O_o og en kjempestor @–>–

 4. KULTUR

  Ukens kulturtips: Japansk kunst, korrupte skolestyrer og rojalt renkespill

 5. KULTUR

  Debut fra Dagny: De tre første låtene må være noe av det ypperste av moderne pop i år

 6. KULTUR

  «Snowpiercer»: Oscar-vinner lager fargerik action om togturen etter apokalypsen