Kultur

Hanna Stoltenberg fikk Tarjei Vesaas' debutantpris

Med romanen Nada trakk Hanna Stoltenberg det lengste strået i kampen om den gjeve prisen.

 • NTB

For tredje år på rad går Tarjei Vesaas' debutantpris til en Gyldendal-forfatter, heter det fra forlaget.

– Det er en stor anerkjennelse, som jeg er utrolig glad og takknemlig for, og som gjør det mulig for meg å sette av mer tid til å skrive. At juryen består av andre forfattere er ekstra stas og skaper et positivt prestasjonspress, sier forfatteren – og legger til:

– Det samme gjør listen over tidligere prisvinnere. Nå er jeg veldig motivert til å fortsette å skrive noe nytt og bra, og er så vidt i gang med en ny roman, som jeg får mye tid til å jobbe med i hjemmekarantene – et lyspunkt i en rar tid, sier Hanna Stoltenberg.

Stoltenberg kan allerede skilte med Osloprisen for årets beste litteratur, og i Morgenbladet ble hun sammenlignet med Trude Marstein.

 • Les anmeldelsen av Nada her: Hanna Stoltenbergs debutroman er tung på en lett måte

Stoltenberg kan allerede skilte med Osloprisen for årets beste litteratur, og i Morgenbladet ble hun sammenlignet med Trude Marstein. Foto: Julie Pike / Gyldendal

Må utsette feiringen

Selv om den store feiringen av Stoltenberg må utsettes nå i koronatider, er det glede i forlagsleiren.

– Det har vært en glede å jobbe med en så dyktig og språklig sikker debutant som Hanna Stoltenberg. Hun har et langt og rikt forfatterskap foran seg, og jeg ser frem til å følge henne på veien, sier redaktør Espen Dahl.

Gyldendal har virkelig gjort seg gjeldende i debutantpris-sammenheng de siste årene. I 2017 vant Zeshan Shakar for romanen «Tante Ulrikkes vei», mens det i 2018 var Lars Svisdal med romanen «Seg til inkjes» – og når Hanna Stoltenberg er neste ut med «Nada» er alle gode ting tre for forlaget.

Tarjei Vesaas' debutantpris ble opprettet i 1964 av Tarjei Vesaas, med pengene han mottok da han ble tildelt Nordisk råds litteraturpris.

Prisen skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år.

Les mer om

 1. Litteratur
 2. Gyldendal
 3. Roman

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Bokanmeldelse:

 2. KULTUR

  Den ukjente forfatteren Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris for en bok som ikke matcher dette høye nivået.

 3. KULTUR

  Forfatter Tor Obrestad er død

 4. KULTUR

  Denne thrilleraktige romanen må være noe av det beste Tore Renberg har skrevet

 5. KOMMENTAR

  Bøker om overgrep skaper uro

 6. KULTUR

  Bokanmeldelse: Nådeløst om rusmisbruk på beste vestkant