Kultur

Slik skal det gjøres, Oslo

Tate Modern Gallery i London, med sine over fem millioner besøkende, blir ofte brukt som et forbilde blant Lambda-tilhengerne. Nå trenger det britiske museet mer plass.

Ved bredden av Themsen i London er et nytt landemerke i ferd med å reise seg. I 2016 skal påbygget av Tate Modern Gallery stå ferdig. Foto: Herzog & de Meuron

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Tate Modern Gallery har opplevd en eventyrlig suksess siden åpningen i 2000.

— Da vi bygget Tate Modern var målet å få mellom 2 og 2,5 millioner besøkende. The National Gallery har fire millioner besøkende, mens British Museum har fem millioner, derfor mente vi at to millioner var et naturlig mål. Det første året hadde vi fem millioner besøkende, sier Sir Nicholas Serota, administrerende direktør ved Tate Modern Galleri.

Det verdenskjente galleriet ved bredden av Themsen har blitt så populært at det nasjonale museet for moderne kunst faktisk er blitt for lite.

Les også

Slik blir Lambda i Bjørvika

I 2012 satte museet rekord med 5,3 millioner besøkende, en økning på ni prosent fra året før. Blant de best besøkte utstillingene i fjoråret var Munch-utstillingen «The Modern Eye» og Damien Hirts-utstillingen, sistnevnte ble sett av 463 000 besøkende.— Alle som kommer hit i helgene vet at bygget er overbefolket, publikum får derfor ikke den opplevelsen de kunne ha fått, sier Serota.

Signalbygg

Derfor er et nytt praktbygg i ferd med å reise seg i sørenden av dagens bygg. Museet holder til i den gamle kraftstasjonen Bankside Power Station, opprinnelig tegnet av Sir Giles Gilbert Scott, bygget i to etapper fra 1947 til 1963. Det var kraftverk her frem til 1981. Deretter fikk de sveitsiske arkitektene Herzog & de Meuron i oppdrag å gjøre kraftverket om til moderne museum.

De samme arkitektene står bak nybygget.

Tate Modern Gallery holder hus i den gamle kraftstasjonen Bankside Power Station, opprinnelig tegnet av Sir Giles Gilbert Scott. I fjor ble bygget besøkt over 5,3 millioner mennesker. Foto: Herzog & de Meuron.

— Det er fantastisk å kunne få gjøre dette, å legge til noe som allerede er en suksess. Målet er at det nye museumsbygget skal bli en viktig del av bybildet i London, sier arkitekt Jaques Herzog.

Stadig flere kunstnere tar i bruk nye teknologier innen film, video, foto og performance, og dette kombinert med ambisiøse installasjoner har ført til et skrikende behov for større arealer.

Læringsarena

Nybygget har en kostnadsramme på 1,5 milliarder norske kroner og skal stå ferdig I 2016.

Det arkitektene håper skal bli et nytt landemerke i London, skal gi plass til enda flere utstillinger og installasjoner.

Bygget vil bli 64,5 meter høyt og strekke seg over elleve etasjer.

I tillegg til at utstillingslokalene blir nærmest fordoblet, får flere kafeer, restauranter og større oppholdsrom for publikum, legges det også stor vekt på å utvikle museet til en læringsarena. Derfor skal det nye bygget også romme arealer som skal åpne opp for diskusjoner, studier, workshops og andre former for deltagelse fra publikum.

Les også

Endelig kø på Munchmuseet

Tate Modern har spesialisert seg på nye installasjoner blant annet laget til den store turbinhallen. Her ser vi Olafur Eliassons installasjon «The Weather Project». Foto: Tate Gallery