Kultur

Den norske Oscar-kortlisten er klar

Kortlisten over de tre norske langfilmene som er aktuelle Oscar-kandidater, er klar.

Ine Wilmann og Simon Berger leker et farlig spill i «De nærmeste».
  • Ntb

De tre er «Å vende tilbake» (Henrik Martin Dahlsbakken), «De nærmeste» (Anne Sewitsky) og «Bølgen» (Roar Uthaug). En av disse har dermed muligheten til å være med og konkurrere om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. I alt 21 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten.

Tidligere norske filmer som er blitt Oscar-nominert, er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Den norske Oscar-komiteen avgjør hvilken film som innstilles. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 2. september.

Fra 1. oktober vurderes de ikke-engelskspråklige filmene av det amerikanske filmakademiet, før de velger ut seks av dem til sin kortliste. Deretter legger en eksekutivkomité til ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer.

En komité på østkysten og en på vestkysten av USA ser deretter de ni produksjonene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar neste år og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 28. februar. (©NTB)