Kultur

Iraksk krigsdrama vant Bafta-utdelingen

The Hurt Locker gjorde rent bord med seks priser - også for beste film og regi.

Jeremy Renner spiller hovedrollen i svært Bafta-belønte <i>The Hurt Locker</i>. FOTO: FILMWEB.NO

 • Mari Torsdotter Hauge

Søndag ble britenes Bafta-priser delt ut i London. Bafta, som står for British Academy of Film and Television Arts, er britenes svar på Oscar-utdelingen, og ble grunnlagt i 1947.

Carey Mulligan har hovedrollen i <i>An Education</i>. FOTO: REUTERS Foto: LUKE MACGREGOR

I alt deles 23 Bafta-priser ut, i tillegg til en ærespris, Bafta Academy Fellowship Award. Høyest henger prisen for beste film.

Krigsdama ble beste film

Tre filmer lå an til et skikkelig prisras. The Hurt Locker, Avatar og An Education var alle nominert til åtte priser hver, men det var det irakske krigsdramaet The Hurt Locker som gikk av med seieren i søndagens utdeling.

Hele åtte priser gikk til filmen som er regissert av Kathryn Bigelow og har høstet gode kritikker, blant annet den gjeve prisen for beste film. Bigelow fikk også pris for beste regi.

3D-science-fiction-eposet Avatar (regi: James Cameron) har gått som en farsott på kinoene også her i Norge, men i London fikk den "bare" to beskjedne priser: For beste spesialeffekter og beste produksjonsdesign.

Colin Firth beste mannlige skuespiller

Colin Firth med kone Livia Giuggioli. FOTO: REUTERS. Foto: TOBY MELVILLE

I kategorien beste kvinnelige skuespiller var nykommeren Gabourey Sidibe nominert, sammen med gamle travere som Meryl Streep. Også Audrey Tautou, Carey Mulligan og Saoirse Ronan er nominert i kategorien.Sidibe er kjent fra det mørksvarte dramaet Precious , om en overvektig 16-åring som ikke kan lese og er gravid med sitt andre barn med sin egen far. Filmen har fått gode kritikker også i Norge.

Det var Carey Mulligan ( An Education ) som fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle, for sin tolkning av ungjenta Jenny som vokser opp i Londons suburbia på 1960-tallet og drømmer om å dra til Paris.

Colin Firth fikk prisen for beste mannlige hovedrolle

Æresprisen, som tidligere har blitt utdelt til størrelser som Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Elizabeth Taylor og Sean Connery ble søndag gitt til den britiske veteranskuespilleren Vanessa Redgrave, som æres for sin lange karriere innen film — over hele seks tiår.

 1. Les også

  Publikumspris til «En ganske snill mann»

 2. Les også

  Scorsese: Håper Di Caprio får Oscar

 3. Les også

  Polanskis skygger i Berlin

 4. Les også

  – For mange engangsregissører

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Filmkritiker om Oscar-utdelingen: – Det er fremdeles latterlig dårlig mangfold i nominasjonene

 2. KULTUR

  Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren

 3. KULTUR

  Amandaprisen: Prisrekord til «Barn»

 4. VERDEN

  Prisdryss til amerikansk dramakomedie under årets BAFTA

 5. KULTUR

  Oscarnominasjoner til Sverige og Danmark

 6. KULTUR

  Her er nattens Oscar-vinnere