Kultur

- Tragisk at Facebook og Google ruller innover landet uten å bruke fem øre på journalistikk

Arbeiderpartiets ønske om å få Google og Facebook til å betale skatt i Norge, møtes med glede i Medie-Norge. Men det er en lang vei å gå.

NRk-sjef Thor Gjermund Eriksen, kulturminister Thorhild Widvey, Schibsted-topp Didrik Munch og Arne Jensen i Norsk redaktørforening diskuterte mediepolitikk i Bergen torsdag. Foto: Paul S. Amundsen

 • Øystein Aldridge

— Det er tragisk at Facebook og Google ruller innover landet uten hverken å betale skatt eller bruke fem øre på journalistikk. Det er et problem i hele Europa, og jeg håper vi kan få en diskjusjon om det, sa Schibsted-topp og styreleder i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) Didrik Munch under en debatt torsdag morgen.

Der møtte han kulturminister Thorhild Widvey (H), NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til diskusjon om mediepolitikken i forbindelse med Nordiske mediedager i Bergen.

Torsdag ble det kjent at et utvalg i Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å jobbe for å få internasjonale giganter som Google og Facebook til å betale skatt i Norge. Disse skatteinntektene vil de igjen bruke til å finansiere norsk journalistikk.

Munch, som for øvrig også er styreleder i Aftenposten, har lenge vært opptatt av skattevilkårene til Facebook og Google.

— Jeg er grunnleggende opptatt av at alle har like rammevilkår. Derfor er dette uheldig, men desverre er det nok ikke så lett å løse for norske myndigheter, sier Munch.

Et spørsmål for EU

Administrerende direktør Randi S. Øgrey i MBL forteller at deres samarbeidsorganisasjoner i Europa jobber opp mot EU når det gjelder spørsmålet om Google og Facebook. Mediepolitsk talsperson Arild Grand i Ap sier dette også er et tema i OECD.

I år er det ventet at Google kommer til å omsette for 2,5 milliarder kroner i annonser i Norge, noe som gjør selskapet til den største aktøren på det norske reklamemarkedet. Facebooks inntekter kan nå 1,2 milliarder kroner.

Thorhild Widvey: Vil ikke ha særnorsk skatt

Kulturminister Thorhild Widvey sier hun ikke har noen formening om hvorvidt det kan la seg gjøre å få Google og Facebook til å betale skatt i Norge.

- Dette er ikke dette et særnorsk problem, men en utfordring i hele Europa, sier Widvey, som påpeker at spørsmål om skatt ligger under Finansdepartementet.

Widvey sier videre at hun ikke ønsker en situasjon der tilbudet av tjenester som Facebook, Google og Netflix blir dårligere.

— Hvis det blir en særnorsk skatt kan jo det resultere i at de ikke ønsker å være her, så jeg tror det er veldig vikitg at man tenker igjennom det man gjør. Det vil være meningsløst hvis vi får en særnorsk skatt som resulterer i at nordmenn ikke kan være på Facebook, sier Widvey.

- Mer kreativt Ap

I Ap-utvalgets notat om ny mediepolitikk heter det også at de ønsker å utrede muligheten for å støtte utviklingen av digital journalistikk på nye måter. Arild Grande i Ap kan foreløpig ikke utdype hva slags tiltak de eventuelt ser for seg.

I dag støttes journalistikken gjennom offentlige overføringer og ved at papiraviser ikke betaler moms.

— Jeg registrerer at Arbeiderpartiet er særdeles mer kreative når de er opposisjon enn når de er i posisjon. Vi har prøvd å gjøre noen endringer i produksjonstilskuddet for å unngå en skjevfordeling, men jeg har registrert at idet kke er mulig å få til i Stortinget, sier Widvey.

 1. Les også

  Arbeiderpartiet vil skattelegge Facebook og Google - og bruke pengene på norsk journalistikk

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Foreslår å endre pressestøtten, frita medier for arbeidsgiveravgift og gjøre NRK til en stiftelse

 2. KULTUR

  SV og Arbeiderpartiet med kraftig kritikk av kulturministeren

 3. KULTUR

  Frp om ny mediestøtte: – Et meget dårlig forslag

 4. KULTUR

  Mediemangfoldsutvalget og Knut Olav Åmås får kritikk for å være «politisk urealistiske»

 5. KULTUR

  Dette er kulturlivets forventninger til statsbudsjettet

 6. KULTUR

  Regjeringen foreslår å finansiere NRK over skatteseddelen