Kultur

- Muslimer forsvarte Norge

 • Forf>
 • <forf>per Kristian Haugen <
 • Norske muslimer viste ansvar og gjorde det de kunne for å forsvare Norges interesser og mane til ro, sier Mohammad Hamdan, leder av Islamsk Råd Norge.

— Det var lettere å komme gjennom denne krisen takket være god dialog mellom Islamsk Råd Norge, Den norske kirke og Regjeringen. Dette førte til et tettere og enda bedre samarbeid mellom muslimske og kristne ledere. Sammen mener vi at ytringsfrihet må utøves under ansvar, sier det islamske rådets leder, Mohammad Hamdan.

Protestbølge.

I går var det ett år siden ukeavisen Magazinet trykte de kontroversielle karikaturtegningene av profeten Muhammed. - Hadde vi ikke hatt et slikt samarbeid mellom Islamsk Råd Norge og andre, kunne Norge fort ha mistet ansikt i den muslimske verden og også fått merke det økonomisk, sier Hamdan. Men det siste året har han også sett tendenser som vekker bekymring blant norske muslimer:- Vi føler at enkelte miljøer har en agenda som går ut på hele tiden å nedverdige muslimer. I praksis har ikke alle lik ytringsfrihet. Det er noen som setter agendaen. Minoriteter tør ikke si sin mening, sier han.

- Noe positivt.

En del av samarbeidet mellom muslimer og kristne besto i å sende en felles delegasjon til Midtøsten. Hamdan deltok i denne delegasjonen, blant annet sammen med domprosten i Oslo, Olav Dag Hauge. Også Hauge legger vekt på at det tross alt kom noe positivt ut av karikaturstriden.- Den har ført til en mer bevisst dialog mellom Den norske kirke og islam om å finne et felles ståsted for begge parter, sier Hauge. Han mener det var et uttrykk for styrken i dialogen at man klarte å holde den gående i den vanskelige tiden for ett år siden.

Mohammad Hamdan i Islamsk Råd Norge. Foto: HÅKON VOLD

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Norske forlag: – Ville gitt ut «Sataniske vers» også i dag

 2. NORGE

  Moskeer etablerer nytt nettverk etter utmelding fra Islamsk Råd Norge

 3. KOMMENTAR

  Halshuggingen bekrefter ytringsfrihetens krise

 4. KRONIKK

  Hvordan bør norske muslimer reagere mot hets og provokasjoner?

 5. NORGE

  Islamsk Råd Norge melder seg ut av råd som skal få trossamfunn til å samarbeide

 6. KULTUR

  Bokanmeldelse: Ytterst velskrevet og interessant om hvordan det norske storsamfunnet har sviktet mange muslimer