Kultur

Bryan Adams-konsert i Oslo Spektrum avlyst – jobber med å finne ny dato

Bryan Adams opptrer ikke i Oslo Spektrum tirsdag. Foto: Balazs Mohai / MTI

Konserter avlyses, og en rekke arrangører vurderer ulike tiltak på grunn av koronaviruset. Men publikum har ikke nødvendigvis rett på å få tilbake billettpengene.

 • Caroline Enge
 • Morten Schwencke
  Journalist

Tirsdagens konsert med Bryan Adams i Oslo Spektrum er avlyst.

– Vi skjønner at det er uheldig for arrangøren, men vi mener at slike store arrangementer kan bidra til mer smitte enn det ellers ville blitt. Så vi fant det riktig å legge ned forbud mot denne konserten, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune.

«Sikkerheten og helsen til alle våre ansatte og besøkende er vår største prioritet. Vi forholder oss til de råd og anbefalinger Folkehelseinstituttet har», skriver markedssjef i Live Nation Martin Nielsen i en SMS til Aftenposten.

På Twitter skriver Adams at konsertene i Norge og Danmark blir satt opp igjen på et senere tidspunkt.

Live Nation opplyser på Facebook at de jobber med å finne en ny dato for konserten, og at kjøpte billetter vil gjelde den nye datoen.

– Avtalen med arrangøren som gjelder

Mange lurer på om man kan kreve pengene tilbake når arrangementer avlyses på grunn av smittefare.

Ifølge Forbrukerrådet kommer det an på om arrangøren har tatt forbehold om nærmere bestemte situasjoner da de solgte billetten.

– Utgangspunktet er at du har krav på full refusjon for billetten hvis arrangementet blir avlyst, men man må sjekke vilkårene for kjøpet. Det er avtalen med arrangøren som gjelder, sier Caroline Skarderud, som er jurist hos Forbrukerrådet.

Caroline Skarderud, jurist hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Ticketmaster, som er en del av Live Nation, opplyser på sin nettside at billettkjøpers rett til refundering «vil opphøre dersom arrangementet rammes av en Force Majeure situasjon før eller under arrangementet».

Med force majeure mener de hendelser utenfor arrangørens rimelige kontroll, deriblant større sykdomsutbrudd og instrukser fra nasjonale eller lokale myndigheter.

Kunstnerorganisasjonen Creo skriver også at avlysninger som følge av koronaviruset kan defineres som force majeure dersom myndighetene har bestemt at arrangementet må begrenses.

Reise til konserten og andre utgifter kan arrangøren ikke holdes ansvarlig for.

– Da bør man sjekke med reiseforsikringen sin om man har dekning for dette, sier Skarderud.

Kutter alkohol på konserter i Bergen

Søndag ble det klart at Bryan Adams heller ikke blir å se på scenen i Stavanger, der han skulle spille onsdag. Stavanger kommune begrenser alle arrangementer med mer enn 500 deltagere.

Bergen kommune nedla fredag forbud mot arrangementer med flere enn 1000 deltagere med mat- eller alkoholservering og uten tildelte plasser.

Mandag møttes byrådet og kulturlivet i Bergen for å diskutere situasjonen. Arrangør Bergen Live vil ikke avlyse de utsolgte konsertene med Veronica Maggio og Kvelertak.

– Vi avlyser ikke. Vi kutter heller ut alkoholserveringen. Bergen Live har vært i kontakt med artistenes representanter, og alle er opptatt av å gjennomføre konsertene så godt det lar seg gjøre, sier Frank Nes til Bergens Tidende.

Veronica Maggio skal spille på Røkeriet i Bergen 20. mars, men arrangøren kutter alkoholsalget. Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jobber med tydeligere regler

Oslo kommune opplyser at deres fagfolk nå jobber med å følge opp de nyeste rådene om store arrangementer fra Folkehelseinstituttet (FHI).

De kan foreløpig ikke si om det er aktuelt å innføre samme type restriksjoner som Stavanger og Bergen.

– Jeg håper at vi kan få til et sett med regler som gjør det mer forutsigbart for arrangørene så snart som mulig. Akkurat nå er det veldig mange som ringer til bydeler og til oss fordi de ikke vet hva de skal gjøre, sier smittevernoverlege Tore W. Steen.

Tore W. Steen er smittevernoverlege i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kan få økonomiske konsekvenser

Neste konsert i Oslo Spektrum er med Vazelina Bilopphøggers 20. mars. Den er ikke avlyst.

– Enn så lenge planlegger vi å gjennomføre arrangementene som kommer, sier Per-Ole Moen, administrerende direktør i Oslo Spektrum.

Han forteller at det vil være en stor økonomisk belastning om flere arrangementer skulle bli avlyst. Han ønsker ikke å svare på om Spektrum er forsikret for slike tilfeller.

Daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier til NTB at de fleste arrangører ikke er forsikret mot dette.

– Dersom norske arrangører blir myndighetspålagt å utsette eller avlyse konserter og festivaler, vil det derfor kunne få svært dramatiske økonomiske konsekvenser, sier Østerdal.

Både Den Norske Opera og ballett og Oslo Konserthus opplyser til Aftenposten at deres arrangementer foreløpig går som planlagt.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Konsert
 3. Oslo
 4. Oslo kommune
 5. Live Nation
 6. Oslo Spektrum
 7. Folkehelseinstituttet