Kultur

WHO: Dataspillavhengighet er en offisiell diagnose

Verdens helseorganisasjon har bestemt at dataspillavhengighet er en offisiell diagnose. – Den må brukes med forsiktighet, sier Medietilsynet.

Det populære spillet Fortnite har over 250 millioner registrerte spillere. Bloomberg har tidligere skrevet at flere foreldre i USA har gitt barna sine profesjonell hjelp fordi de mener de har vært avhengige av dataspillet. Foto: Epic Games

 • NTB

Verdens helseorganisasjon la sommeren 2018 frem et forslag om å gjøre spillavhengighet til en offisiell diagnose. Nylig ble dette vedtatt da 194 medlemsland stemte for å godkjenne forslaget.

Ifølge organisasjonen er forutsetningene for diagnosen at spilleren mister kontroll og prioriterer spillingen fremfor andre ting over tid, og at han eller hun fortsetter å spille selv om det får negative konsekvenser.

Direktør Mari Velsand i Medietilsynet mener at WHOs beslutning kan gi barn og unge et bedre behandlingstilbud, men at vi må passe oss for å stigmatisere barn og unge med dataspill som fritidsaktivitet.

– Selv om noen barn og unge spiller mye dataspill i perioder, betyr ikke det at de er avhengige. Denne diagnosen må brukes med forsiktighet, sier Velsand.

Tall fra Medietilsynet viser at 63 prosent av jentene og 96 prosent av guttene i alderen 9 til 18 år spiller dataspill.

WHOs diagnose blir tatt i bruk fra 1. januar 2022.

Les mer om

 1. Dataspill
 2. Barn og unge
 3. Medietilsynet
 4. Spill

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Slik blir du og barnet enige om regler for spilling

 2. KULTUR

  Spillavhengighet blir sykdomsdiagnose

 3. KULTUR

  Barn får store mengder kroppsfokusert reklame på nett

 4. KULTUR

  FpU vil fjerne Medietilsynet

 5. KULTUR

  Svekket lønnsomhet for norske aviser

 6. KULTUR

  Undersøkelse: Halvparten av befolkningen over 60 kjenner ikke igjen falske nyheter