Kultur

Dette var lenge det mest forhatte bygget i Hamburg. Et pengeslukende monster til åtte milliarder kroner.

Spektakulært, skandaleombrust og myteomspunnet. Elbphilharmonie er konserthuset som sprengte alle tidsplaner og økonomiske rammer og snudde opp ned på musikklivet i Hamburg.

  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Dette var lenge det mest forhatte bygget i Hamburg. Et pengeslukende monster på sandbunn i Elbe. Budsjettet på 186 millioner euro sprakk, og regningen endte til slutt på 798 millioner euro, over åtte milliarder kroner. Foto: Signe Dons

Konserthuset skulle åpne i 2010, men ikke før i november 2016 slapp publikum inn. Da snudde opinionen. Hatobjektet ble plutselig byens kjæledegge og største turistattraksjon. Foto: Signe Dons

Oslo-Filharmonien er på jubileumsturné og spiller for første gang i Elbphilharmonie. Foto: Signe Dons

Musikerne i Oslo-Filharmonien kikker spent ut av bussvinduene idet orkesteret ankommer plassen foran konserthuset i HafenCity. Arkitekturen med glassfasader og et bølgende tak oppå sokkelen av rød teglstein gjør inntrykk.

– Wow! Musikerne tar inn synet av den kneisende divaen ytterst på kaien. Så skynder de seg inn kunstnerinngangen ved vannkanten akkompagnert av havnetrafikkens tut og støy. De er på jubileumsturné Europa rundt. Nå skal de rekke prøve før konserten.

Les hele saken med abonnement