Kultur

Kajsa Møllersen er Norges beste forskningsformidler

Kompaktkamera, forstørrelsesglass og inspirasjon fra TV-serien CSI gjorde at Kajsa Møllersen stakk av med seieren i Forsker Grand Prix lørdag.

En strålende fornøyd Kajsa Møllersen blir gratulert av fysiker Andreas Wahl med seieren. Hun får også 15 000 kroner i premie. Foto: Forskningsrådet

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

— Det var rett og slett skitgøy. Selv om man sier til segselv at det er en seier bare å komme til finalen, kan jeg ikke legge skjul påat jeg hadde veldig lyst til å vinne, sier Kajsa Møllersen.

Doktorgtradsstipendiaten ved institutt for informatikk ogstatistikk ved Universitetet i Tromsø vant med foredraget «CSI - Cancer SceneInvestigation».

Forsker på føflekker

På gårsdagens «Forsker Grand Prix», et slags Idol forforskerne, holdt hun et seks minutters foredrag. Hun jobber som statistiker meddiagnostisering av føflekkreft.

- Folk med mastergrad og journalister skyr sikkertstatistikk. Men jeg tror jeg sjarmerte juryen ved å få publikum til å forstå atstatistikk er veldig viktig. Jeg jobber med anvendt forskning som statistikerog matematiker, sier Møllersen.

Ikledd hvit frakk, og med bruk av et vanlig kompaktkamera ogforstørrelsesglass forklarte hun hvordan føflekkreft kan diagnostiseres tidligved hjelp av statistisk kompetanse.

— Vi bruker et vanlig kompaktkamera, som har 8 megapiksler.Det er faktisk åtte millioner piksler ganger tre, fordi det er tre farger.Dermed sitter du på informasjon som med dypere statistisk innsikt kan brukestil å oppdage kreft, sier Møllersen.

- Har ingen erfaring fra scenen

Hun var veldig nervøs før presentajonen.

- Jeg har holdt kurs og forelesninger tidligere, menda presenterer jeg tall og formler for fagfolk. Dette er noe helt annet, og jeghar ingen erfaring fra å stå på en scene på denne måten, sier Møllersen.

Forsker Grand Prix arrangeres for tredje gang, og er en konkurranse for unge forskere i å formidle forskningen sin på engasjerende, underholdende og interessant vis. I juryen satt skuespiller HallvardHolmen, Aftenpostens Knut Olav Åmås og Camilla Schreiner fra NorgesForskningsråd.

Fikk enstemmig toppkarakter

De ble så begeistret for Møllersens foredrag at hun fikk enstemmigtoppkarakter.

- Vi forsker for ågjøre verden til et bedre sted, og verden blir ikke bedre om ikke denneforskningen formidles, både til andre forskere og til allmenheten, påpekteCamilla Schreiner og la til at alle tilstede var i hvertfall blitt smartere iløpet av kvelden.

De andre finalistenevar Eva Maria Støa fra Høgskolen i Telemark, Eivind Ottersen Samstad fra NTNUog Marius Storvik fra Universitetet i Tromsø.

I fjor vant AudunHetland fra Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø, for sitt foredrag om ekstremsport.

 1. Les også

  Den store kløften

 2. Les også

  Han er Norges beste til å formidle forskning