Kultur

Han vil gi oss billigere teater, kino og konserter med ny app

Gründer Pouria Ruhi vil sikre deg rabatterte restplassbilletter til teater, kino og konserter i Oslo.

Gründer Pouria Ruhi lanserer LastCall, en app som gir deg rabatterte restplasser til Oslos kulturliv. Privat

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Gründeren Pouria Ruhi (36) fra Oslo har satt seg et hårete mål: Han vil fylle opp alle teatersaler, kinosaler og konserter i hele verden gjennom appen LastCall.

– Ambisjonen er selvfølgelig å bli så store som mulig. Drømmene skal være der, men man kan også ta på seg realitetsbrillene, sier Ruhi, som foreløpig har tatt for seg Oslo der restplasser til kulturopplevelser er blitt solgt via appen gjennom en testperiode i vinter.

– Appen er lastet ned 2000 ganger, og informasjon har bare gått ut via Facebook. Vi ser at det er et ganske stort interessefelt blant brukerne. De kjøper alt fra jazz til rockekonsert og musikal. Vår ambisjon er å hjelpe alle scener i Oslo til å selge ut hver eneste gang, uten at de skal bruke for mye tid og ressurser på å skrike høyest i sosiale medier, sier han.

 • Les også: Musikalbilletter fyker bort i Oslo

Spontane konsertbesøk

At folk får informasjon via appen om ledige billetter, mener han vil gjøre det enklere å være spontan.

– Verktøyet gjør det enkelt å få vite hva som skjer. Du behøver ikke oppsøke informasjonen. Den kommer til deg. Jeg elsker Vålerenga Fotball, men det er ikke alltid jeg får med meg at det er kamp engang. Jeg har også gått glipp av teaterstykker. Når du får beskjed om at det er ledige billetter til en konsert eller lignende, kan du spontant oppsøke arrangementet samme kveld, sier han.

Løsningen er blitt testet med flere scener i Oslo siden februar/mars, og tilbakemeldingene har vært positive, sier Ruhi. Folketeateret, VulkanArena, Nasjonal Jazzscene, Latter, Chat Noir og Chateau Neuf har vært med.

Folketeateret har vært med på testingen av billettappen for restplasser. Her et bilde fra musikalen Les Misérables. Scenekvelder: Fredrik Arff

Scenene melder om rabatterte restplasser til brukerne av appen. Melding går ut via telefonens pushnotifiseringsløsning basert på lokasjon og interesse kort tid før en forestilling, konsert eller en film begynner.

– Det morsomme er at vi har generert inntekter for scenene. Raskeste salg var på 28 sekunder fra melding gikk ut til kjøpet ble gjennomført.

– Er det penger å tjene?

– Vi må drifte appen og tar en prosentandel av billettsalget. Scenene betaler også en månedlig avgift for å bruke løsningen, sier han.

Billetter i siste liten

Konsert med Arild Andersen på Nasjonal Jazzscene var blant tilbudet på den nye kulturappen. Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nasjonal Jazzscene har testet appen i vinter

Nasjonal Jazzscene er så langt begeistret for den nye kulturappen.

– Rart at ingen har kommet opp med noe slikt før. Det var veldig lett å si ja til å prøve prosjektet, sier markedsfører Henrik Mehl ved Nasjonal Jazzscene.

De la ut 20 konserter på appen, ca. en konsert i uken. På de ti første konsertene fikk de ikke respons, mens det ble solgt restbilletter til nesten halv pris på de neste ti konsertene.

– Fordi det var vanskelig å vite hvem som var i testgruppen, prøvde vi å velge litt varierte konsertopplevelser, både klassisk og jazz med artister folk kanskje visste litt om fra før, som Trondheimsolistene og Arild Andersen, sier Mehl.

– Appen er velegnet for folk som er på byen og er litt spontane. I appen ligger låter fra Spotify til artisten som har konsert. Det er bare å trykke play. Et kart forteller hvor lang tid du bruker på å rekke konsertlokalet.

Mehl er ikke redd folk skal spekulere i å vente til siste liten for å sikre seg billetter til nesten halv pris.

– Jeg ser bare glede i dette her. Vi har god dekning på våre konserter, så det er mye bedre å selge rabatterte restbilletter enn at folk ikke kommer, sier Mehl.

Les mer om

 1. Konsert

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – Historien om ECM og norsk jazz er verdt en feiring

 2. KULTUR

  Her utfordrer No. 4 «gratisfellen»: – Føles ganske sårbart å be folk vippse oss penger

 3. KULTUR

  Munnbind og feberkontroll når Bernhoft blir forsøkskanin for fysiske konserter

 4. KULTUR

  Sommerens festivalbilletter rives vekk

 5. KULTUR

  Musikkbyen Oslo tar aldri fri – her er noen konserthøydepunktene fremover

 6. BYLIV

  Guide: 50 konserthøydepunkter i Oslo frem til sommeren