Jan Kjærstad tar et oppgjør med Norges satsing på verdens største bokmesse: Det store selvbedraget

Stormannsgalskap. En orgie i skryt. Feil bruk av ressurser. Slik beskriver forfatter Jan Kjærstad den norske bokbransjens kjempesatsing på neste års bokmesse i Frankfurt.

«Hvis vi vil skape blest om Norge, burde vi trekke oss som gjesteland. Dette ville faktisk skape mer oppmerksomhet enn om en hærskare nordmenn toger inn i bunad i Frankfurt», skriver forfatter Jan Kjærstad om Norges rolle under Bokmessen i Frankfurt neste år.
  • Jan Kjærstad

I 2019 skal det skje underverker for Norge i utlandet. Dette året skal nemlig Norge være såkalt gjesteland under bokmessen i Frankfurt. Jubelen står i taket her hjemme, champagne har allerede blitt drukket. Men tillat meg å være skeptisk. Noen vil sikkert si at jeg banner i kirken, men fikk jeg selv velge klisjé, foretrekker jeg begrepet djevelens advokat.

Jo da, jeg vet at det er bortimot umulig å snu et tungt fartøy som har kommet i siget. Dette handler også om en bransje i skjønn enighet. Sigarene er for lengst innkjøpt, festtalene skrevet. Det kan aldri bli en debatt når så mange alt har pakket kofferten og er programforpliktet til å være begeistret. Men ettertiden bør iallfall få se én motforestilling på trykk.

Les hele saken med abonnement