Kultur

Boken «Stå imot» er befriende hjernevask

Den danske psykologen Svend Brinkmann nyter å parodiere selvhjelpslitteraturen. Hvor alvorlig kan vi da ta ham?

"Stå imot" er gull for alle som forakter løst snakk om visjoner, omstilling og fleksibilitet.
  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder

Tiden er åpenbart overmoden for å tulle med populærpsykologien. Akademikere har kritisert selvhjelpslitteraturen i mer en 20 år, men Svend Brinkmann (39) gir denne kritikken en populistisk og festlig form.

Stå imot er skrevet av en professor som tydeligvis nyter å kaste akademiske konvensjoner over bord. Boken har skapt liv og røre i Danmark, og lanseres i dag på norsk.

Salgbare slagord

Man leser Stå imot med et smil om munnen. Særlig første halvdel. Da er kruttet fremdeles tørt, og Brinkmann leker seg med sitatvennlige slagord av typen «Slutt å kjenne etter», «Ta på deg nei-hatten» og «Undertrykk følelsene dine».

Han definerer sitt eget prosjekt gjennom effektive begrepspar: Man skal ikke utvikle seg, men stå stille. Ikke finne seg selv, men avfinne seg med seg selv.

Kritikken av det han kaller vår «akselererende» kultur retter seg mot så vel det teoretiske grunnlaget for selvhjelpsfilosofien som den kommersielle floraen av terapitilbud, coaching, trening og livsstilsveiledning.

Et spark til ledere

Størst sprengkraft har boken i arbeidslivet. Dietter og terapi er tross alt noe man velger selv. «Positiv tenkning» er i større grad et krav man vanskelig slipper unna på moderne arbeidsplasser. Brinkmann er gull for alle dem som i sitt stille sinn forakter løst snakk om visjoner, omstilling, fleksibilitet og så videre.

afp000829899-zxz3f3fRwd.jpg

Den lettleste kritikken bygger på høyst seriøs forskning og litteratur. Brinkmann har publisert innenfor fagfeltet i mer enn ti år, og samarbeider med blant andre den norske sosiologen Ole Jacob Madsen. Madsen utkom i fjor høst med den selvhjelpskritiske studien Det er innover vi må gå . Les også:

Les også

God selvfølelse bygget på spinkelt grunnlag, kan slå tilbake med full kraft i møte med livets realiteter.

Noteapparatet i Stå imot leder leseren til moderne klassikere i sosiologien (Zygmunt Bauman, Richard Sennett, Anthony Giddens), og Brinkmann griper tilbake til antikkens stoiske filosofi for å konkretisere den foreskrevne sinnsroen.

Mellom linjene aner man også en god, gammeldags moralist som ganske enkelt vil at folk skal oppføre seg ordentlig.

Når Brinkmann skisserer sine idealer, kan det minne om den berømte oppfordringen fra J.F. Kennedy – ikke spør hva ditt land kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for ditt land. Altså: Ikke følg magefølelsen, gjør det som er riktig.

Parodisk guide

Det er utvilsomt et budskap verdt å fremføre i 2015. Jeg er mer i tvil om hvor vellykket den parodiske formen er. Også Stå imot er jo strukturert som en selvhjelpsbok. De syv kapitlene er lagt opp som trinn på veien til ny innsikt.

Selve dette paradokset – at kritikeren av selvhjelpslitteratur selv skriver selvhjelpslitteratur – turnerer Brinkmann med humoristisk overskudd.

Samtidig gjør han stilistiske valg som forutsetter at leseren tar en tullerolle som et barnaktig objekt for tullepedagogen.

Det er en lek man blir temmelig lei av etter hvert, og da særlig den påtatt naive tiltaleformen i begynnelsen og slutten av hvert kapittel: «De første tre trinnene i denne boken har lært deg ...», «Som du lærte på trinn to ...», «Når du har trent på dette, er du klar for neste trinn», «Hvis du husker noe fra trinn 3, er det kanskje at ...».

Destruktivt fra de positive

TV-serien Hjernevask sørget for å røyke ut snodige posisjoner i norsk kriminologi og kjønnsteori. Stå imot har en tilsvarende misjon.

For offentligheten er det befriende når slike faglige oppgjør får en folkelig form, men for den angrepne part er det desto vanskeligere å forsvare seg. Det blir feil uansett. Representanter for «positiv psykologi» i Danmark skal ha anmodet Universitetet i Aalborg om å sparke Svend Brinkmann fra hans stilling. Så beviste de i hvert fall at de kunne tenke negativt ved denne korsveien.

Les intervju med Svend Brinkmann:

Les også

Ber folk styre unna selvhjelpsbøker

Les også:

Les også

  1. I selvhjelp-litteraturens tid står jeget i veien for et vi

Les mer om

  1. Bokanmeldelse