Kultur

Ellen Wisløffs diktdeling har gått fra Instagram til bokhyllene

På nettet har hun over 34.000 følgere og boken er blitt trykket i 16.000 eksemplarer.

 • Stine Spjelkavik Hansen

– Instagram er verdens største bildedelingstjeneste, hvordan kom du på at du skulle bruke den til å dele dikt?

– Jeg har alltid pleid å lese mye, men på grunn av et travelt liv med jobb og barn fikk jeg plutselig ikke tid til det. Da ble det et hull der. Så er det litt sånn at du trenger kun å lese ett dikt eller et par linjer for å få noe ut av det, så jeg brukte poesi for å få litt ro i hverdagen. Jeg startet med å legge ut et par dikt på min private instagramkonto, men jeg fikk så mange positive tilbakemeldinger at jeg bestemte meg for å lage den anonyme Renpoesi-kontoen. For meg poesi knyttet opp til følelser og inspirasjon, på samme måte som bilder. Det detter inn en stemning eller følelse i meg når jeg leser. Det er så mange som deler inspirasjon til mote, mat, og interiør, så jeg syns det passer fint med dikt i feeden også.

Diktet "Fred på månen" vant en konkurranse i programmet Diktafon i 2009. Etter at Wisløff delte diktet for tre uker siden har det fått nesten 4000 likes. -Det har nok noe med tiden vi lever i, sier hun.

– Kontoen startet altså med å være anonym, hvorfor det? – Jeg var veldig opptatt av at kontoen skulle ha lav terskel for min egen del, og at det ikke skulle være noe prestasjonspreget. Jeg kunne vært hvem som helst, som legger ut hva som helst, uten å påberope meg særskilte kunnskaper eller ekspertise. Før jeg avslørte identiteten min tenkte jeg litt frem og tilbake, men det var ikke noe problem. Jeg tror ikke så mange vet hvem jeg er nå heller, for jeg fronter aldri meg selv på Renpoesi-kontoen.

Les også:

Les også

Her er årets beste bøker - ifølge våre anmeldere

– Du tror at skolesystemets tilnærming til dikt, med diktanalyse og en slags fasit på diktets betydning, har ødelagt manges forhold til poesi, men hvor kommer din interesse fra?

– Vokste opp med en familie som var glad i poesi og leste mye høyt. Jeg studerte også litteraturvitenskap med fordypning i moderne lyrikk, og tenkte at jeg kom til å jobbe med noe sånt. Å lese dikt er noe som hjelper meg med å dra ned tempoet i hverdagen. Jeg har skrevet dikt selv også, men det er ikke noe jeg driver med. Jeg ville nok aldri publisert dem fordi jeg har så stor respekt for sjangeren.

Les også:

Les også

Øyvind Rimbereid er landets mest respekterte poet i generasjonen under 50

– Hvordan finner du diktene du deler?

– Jeg har lest mye opp gjennom. Oppsøker dikt, kjøper bøker, leser på nett og på blogger. Jeg er opptatt av at jeg ikke er noen stor diktkjenner, og jo mer jeg leser, jo mindre oversikt føler jeg at jeg har – det er jo så mye flott poesi som er gitt ut.

Les også:

Les også

Torgeir Schjerven: Uten skrivejubel blir det traurig

– Du har også samlet 109 dikt i en bok. Boken er trykket i 16.000 eksemplarer, noe som er veldig mye mer enn poesi pleier å bli, har du noen teori om hvorfor?

– Jeg tror instagramkontoen har gjort dikt mer tilgjengelig for mange. Jeg får tilbakemeldinger fra folk som sier at de aldri før likte eller skjønte dikt, men nå er de blitt poesilesere. For meg gir det å lese disse diktene en følelse av gjenkjennelse og nærhet, det tror jeg mange av leserne kjenner på også.

Vil du lese mer om litteratur?

Mangler to sider:

Les også

Cappelen Damm trekker norsk oversettelse av nobelprisvinner

Brageprisen:

Les også

Når en av landets mest elskede og begavede forfattere blir nominert – da er det han som vinner

Bok om å fange håkjerring vant pris:

Les også

Disse er årets vinnere av Brageprisen

New York Times:

 1. Les også

  Åsne Seierstad har skrevet en av årets ti beste bøker

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Poesi
 2. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Diktbøker har fått en kraftig oppsving internasjonalt. Instagram får æren.

 2. KOMMENTAR

  Vi er et land av lyrikklesere

 3. KULTUR

  I denne kofferten gjemmer Stein Torleif Bjella en hemmelighet han knapt har fortalt til noen.

 4. A-MAGASINET

  Diktene som gir menn klump i halsen

 5. A-MAGASINET

  Instagram-poeten får ofte meldinger fra ungdom som sliter

 6. KULTUR

  Noen innsatte har aldri lest en bok før de kommer i fengsel. Innenfor murene låner de mest bøker av alle i landet.