Kultur

Snublende verdenslansering

Sissel Kyrkjebø Skoller fyller i kveld og i morgen Oslo Spektrum igjen. Søndag drar hun til USA i nok forsøk på å bli verdensberømt. Det har hun prøvd før.

Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

En endeløs parade av limousiner og suksesser. Det var slik verdenskarrieren til Sissel Kyrkjebø skulle være, men isteden sitter vi igjen med en lang liste mislykkede Sissel-fremstøt: Her er noen "høydepunkter":

1993

Sissel klipper håret kort og utgir sin første "pop"-plate, "Gift of Love", med låter av den gamle sviskekongen Neil Sedaka. Både platen og påfølgende show får svært lunken mottakelse, og etter begrenset salg i Skandinavia bremses planer for internasjonal lansering i første omgang.

1994

PolyGram, støttet av Utenriksdepartementet, bruker et ukjent antall millioner kroner på å lansere Sissels "Gift of Love" og "Innerst i sjelen" i USA, Japan og Tyskland. Sissel selger etter hvert brukbart med plater i Japan.

1997

"Titanic" med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet blir en kjempesuksess i USA, og soundtracket topper Billboards albumliste. Sissel "nynner" på sju av sporene — uten at det er så altfor mange andre enn nordmenn som legger merke til det. For Celine Dion var platens flaggskip med tittellåten, og singlen, "My Heart Will Go On".- Det var konkurransen mellom plateselskapene som gjorde at jeg ikke fikk mer uttelling for "Titanic". Jeg har kontrakt med Universal, men "gjestet" filmmusikken fra Sony. På oppfølgeren står ikke navnet mitt noe sted. Sånt burde ikke gå an, sa Sissel i ettertid.Samme år har Sissel en relativt stor hit sammen med rapperen Warren G med "Prince Igor". Vel å merke i Europa - låten ble aldri lansert i USA.

1998

Sissel jobber med stjerneprodusenten Rick Chertoff i USA, og flerfoldige millioner kroner brukes på å spille inn nesten et helt album, som Sissel og manager Arne Svare etter hvert kasserer.- Ja, sånn ble det bare. Og uansett skal man ikke gråte over spilt melk. Jeg satset på feil hest, sa Sissel i ettertid.

2002

Sissel er nå på plateselskapet Decca, og albumet "Sissel" (som inneholder låter fra de tidligere platene "All Good Things" og "In Symphony", nyinnspilt og spesialarrangert for amerikanerne) lanseres med merkelappen "klassisk crossover". Dette er en type genre som bæres frem av masseselgende artister som Andrea Bocelli og Sarah Brightman. Platen solgte oppunder 100 000 eksemplarer uten særlig markedsføring. Hyggelig, men beskjedent.- Det er viktig å ha en langsiktig planlegging, ikke bare se på salgstallene fra dag til dag. Plateselskapet her har så stor tro på meg at de har tid til å vente, sa Sissel.

2003

Sissel spiller inn plate med London Symphony Orchestra. Innspillingen skal resultere i USA-lansering i mars, og USA-turné til våren.Det nye albumet hennes "My heart" slippes i desember her hjemme, og i mars i USAMen først står Sissel Kyrkjebø Skoller på scenen i Oslo Spektrum i kveld og i morgen kl. 19.30 sammen med TrondheimSolistene, Det Norske Jentekor og Arve Tellefsen.

Les mer om

  1. Musikk