Dukker opp for siste gang

Med Olga og elleve andre dukker takker figurteaternestor Tatjana Zaitzow for seg som teaterskaper. Nå vil hun bli en snill, gammel dame.

  • Forf>geir Otto Johansen (foto)
  • <forf>krister Olsen <

Dukkehjemmet fullt. Snart åtti år gamle Olga stavrer seg frem i bygatene som er anlagt i det intime Teaterhuset Avant Garden i Trondheim. Den gamle damen har nesten aldri vært ute av hjemmet sitt. Nå er hun blitt enke og vil utforske bybildet og gatefolket.— Olga drives av en stor livskraft og en enda større nysgjerrighet. Hun tilnærmer seg gatefolket på en helt annen måte enn folk flest ville ha gjort. Målet mitt er å provosere publikums holdninger til hva som passer seg og ikke, både etisk og estetisk, forteller manusforfatter, figurmaker og figurspiller Tatjana Zaitzow, som er kunstnerisk leder av Petrusjka Teater.Gamle Olga åpner huset sitt for gatefolket, eller de tarvelige som noen kaller dem. Arvingene frykter for arven sin og engasjerer advokat.

Makter ikke mer

Forestillingen "De tarvelige - og en gammel dame" har première mandag, og med denne takker Zaitzow av. Olga og de 11 andre dukkene blir de siste ankomne i Zaitzows velfylte dukkehjem med nærmere 600 dukker.- Det har skjedd mye siden jeg satte opp "Om Paja" i 1979. Figurteater er egentlig sprøtt. Det er svært fysisk krevende. Ryggknirkende og håndleddsslitende. Jeg velger å gi meg mens leken er god, forklarer Zaitzow.Årets forestilling skulle egentlig bli en storstilet 25-årsfeiring av Petrusjka Teater. I stedet settes punktum med den 25. sceneproduksjonen på like mange år.- Mens jeg arbeidet med denne forestillingen fant jeg ut at jeg ikke makter å være skapende og utøvende kunstner lenger. Jeg føler de fysiske begrensningene. Nå vil jeg heller bli en snill, gammel dame.Flere av Zaitzows forestillinger er blitt møtt med glimrende kritikker. Fire av dem er også tilrettelagt for fjernsyn og blitt vist på NRK.

Mange priser

Dukkekunstneren Tatjana Zaitzow, som er oppvokst i Oslo, vil ikke legge ned teateret, men det blir ikke flere nyoppsetninger. Nå vil hun heller vie tiden til å formidle sin kunnskap til andre. - Denne våren skal jeg dessuten turnere med barneforestillingen "Typer&Ting" i Oslo, forteller Zaitzow.Det kan også bli aktuelt å sette opp "De tarvelige - og en gammel dame" i andre norske byer. Stykket skal gå i Trondheim i tre uker. Med seg har hun blant andre instruktør Aksel-Otto Bull og komponist og musiker Michael Francis Duch.Zaitzow har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid. Hun var egentlig arkitekt, men dukkemakergenet som hun fikk fra sin russiske far, tok etterhvert fullstendig overhånd.