Kultur

Svensker i norsk GP-finale

NRK fikk inn hele 450 bidrag til årets norske MGP-finale. Av de 12 finalistene som er plukket ut, er det tre svensker som er de mest gjenkjennelige.

  • Knut Utler

Gamle travere. De fleste av de 12 artistene som har sluppet gjennom nåløyet til den norske finalen 1.mars vil være ukjente for de fleste. Men noen gamle kjenninger er med. Ikke minst gjelder det Elisabeth Andreassen som sammen med Thomas G:son har skrevet "Put Another Hand In Your Hand", og som har alliert seg med sine svenske kolleger Lotta Engberg og Kikki Danielsson om fremføringen av låten.

Ingen regler

-Det finnes ingen regler som sier at bidragsyterne må være norske eller bo i Norge. I år mottok juryen flere bidrag fra Sverige, men også fra Danmark og England, sier prosjektansvarlig Stina Greaker i NRK.-Denne låten ble valgt ut fordi den rett og slett er god, sier hun.

For første gang på seks år var det altså mulig for alle å prøve seg i Melodi Grand Prix. I alt kom det inn over 450 bidrag, og for å komme frem til de 12 finalistene har det vært gått fire juryrunder. I tredje runde satt det hele 20 personer.-Det har vært gjort en god jobb av juryene, mener Greaker.Den norske finalens kanskje mest spesielle tittel, er det Mads Rogde, Arve Furset og Benedicte Swendgaard som står for. Deres bidrag, som skal fremføres av MGP-debutanten Birgitte Einarsen, heter nemlig "Good Evening, Europe".-Gjort med kjærlighet, og litt humor, sier Rogde, som karakteriserer låten som er uptempo diskolåt. -En ordentlig slagerglad sang, mener han.Linda Kvam er kjent for mange nordmenn etter å ha reist land og strand i en årrekke. Men i MGP-sammenheng blir hun debutant, med låten "You Got A Hold On Me", som hun har skrevet teksten til.-Jeg har ikke ansett meg for å være GP-artist, jeg har holdt på mer med rock'n roll og country. Men denne låten kan jeg stå 100 prosent inne for, sier hun.

Kvalitet

-Vi er superfornøyd med de finalistene vi har kommet opp med. Det er masse bra låter, og jeg er også sikker på at vi har kommet opp med artister som takler det å opptre i Oslo Spektrum, sier prosjektleder Stina Greaker.-Det er jo popmusikk, men det er kvalitet. Genremessig spenner låtene over et vidt spekter. Fra musikk som tangerer rock, til ting som er inne på funk og hip-hop, sier Greaker.Alle låtene som er med i den norske finalen kommer på en egen CD. Den gis ut 1. mars. Programleder for finalesendingen fra Oslo Spektrum er Øystein Bache.Vinneren av den norske finalen skal til den internasjonale finalen i Riga 24. mai.

Les også

  1. De 12 finalistene:

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk