Kultur

Medieforsker: - Klokt og viktig

  • Som en populærvitenskapelig bok er dette kanskje noe av det mest konstruktive jeg har lest om barns bruk av populærkultur, sier medieforsker Alex Iversen ved Høgskolen i Lillehammer.

Skaper frykt. Iversen tilhører gruppen forskere som er positivt innstilt til populærkultur. De siste 4-5 årene har han lest hyllemetre av faglitteratur fra feltet. Iversen er sterkt kritisk til den rådende holdningen blant mange politikere om at medievold er skadelig for barn.— Moralske kampanjer mot mediveold som vi har sett de siste 30 årene, har gjort større skade enn "Motorsagmassakren" og "Grand Theft Auto" til sammen. De har skapt unødig frykt og usikkerhet blant foreldre og lærere, og frykt og redsel er aldri spesielt konstruktivt. Jones stiller de rette spørsmålene. I stedet for å ta for gitt at medievold er skadelig, begynner han i den andre enden og spør unge hva dette egentlig betyr for dem. Dette bør også foreldre gjøre, sier han.

Slutter å se horror

Iversen betrakter også medievold som noe ungdom bruker for å "lette på trykket".- Det er en grunn til at horrorfilm er noe som tenåringer ser på. Så snart vi er voksne gidder vi ikke mer. Politikere og barneombud og pedagoger oppfatter likevel dette som den reneste ukultur. De ser på medievold med en veldig fantasiløs bokstavtrohet som gjør at alt som ligger der av satire, humor, overdrivelse, ironi og sarkasme skrelles vekk, sier han.Norske forskere som blant andre Daniel Senn har tidligere utpekt det sadistiske spillet "Manhunt" som spesielt ille for barn. Det samme spillet ble i mediene omtalt som motivasjonen bak drapet på en 18-åring i England nylig. Familien til offeret ønsket å saksøke utvikleren Rockstar North som har laget spillet. Nå viser det seg at politiet aldri har hevdet at spillet motiverte drapet. Det var derimot offeret som eide spillet, og motivet bak drapet var økonomisk. Politiet kritiserer mediene for å ha grepet tak i dataspillet som motivasjon, til tross for at politiet kontinuerlig avviste at spillet var inspirasjon.

Ønsker å koble

Både Gerard Jones og Alex Iversen peker på at vi nærmest ønsker å tro at medievold skaper virkelig vold.- Når det skjer grusomme ting som drapet i England, vil vi ha enkle forklaringer på det onde. Dette handler om en moderne overtro om at bilder har en slags voldsom makt over oss. Den typen bildeintense, voldelige, seksualiserte bildeverden som popkultur viser oss, oppfattes som en form for hedenskap, sier Iversen.

Les også

  1. - Medievold nødvendig for barn

  2. Kritisk psykolog