Kultur

Trier kan bli historisk

Norge har aldri vunnet hovedprisen under noen av de mest prestisjefylte filmfestivalene, Cannes eller Berlin. Joachim Trier kan derfor bli historisk.

afp000880102-ogXaz6dTHJ.jpg Jan Gunnar Furuly

 • Arve Henriksen
  Journalist

I morgen er det verdenspremière på Joacim Triers engelskspråklige debutfilm «Louder than bombs» i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes.

For første gang på 36 år er en norsk film plukket ut til dette gjeve selskapet. Gullpalmen (Palme d'Or) er den mest prestisjefylte prisen som deles ut under filmfestivalen i Cannes.

LES OGSÅ:

Les også

For første gang på 36 år er Norge med i det aller gjeveste selskapet

Og skulle filmen gå helt til topps og vinne den gjeve Gullpalmen, blir den norske filmskaperen historisk.

Kortfilm vant

— Norge har aldri vunnet den gjeveste prisen under filmfestivalen i Cannes. Vel og merke vant den norske kortfilmen «Sniffer» gullpalmen for beste kortfilm i 2006, men vi har aldri vunnet selve hovedprisen, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør ved lanseringsavdelingen i Norsk Filminstitutt.

Sist gang en norsk film var med i hovedkonkurransen i Cannes var i 1979, med «Arven» av Anja Breien.

I 2006 ble den norske filmen «Den brysomme mannen» tildelt Prix Acid, en av flere priser som ble delt ut på Kritikerukens egen prisutdelingen under filmfestivaen i Cannes.

Rekordår

Ingen norsk film har heller noensinne gått til topps i hovedkonkurransen i den andre store filmfestivalen, i Berlin. 2011 var et rekordår for norsk film, dette året sanket også norske filmer rekordmange internasjonale priser. I 2012 gjorde Norsk filminstitutt en utregning som viste at hele 20 av alle norske spillefilmer i 2011 ble belønnet med priser på internasjonale festivaler. Tilsammen høstet filmene 52 priser, noe som er ny rekord. Men ingen av dem var hverken Gullpalmen eller Gullbjørnen.

Sistnevnte er hovedprisen ved filmfestivalen i Berlin.

LES MER:

Les også

Ingen Gullbjørn til Kraftidioten

— Flere norske filmer har vært med i hovedkonkurransen i Berlin. Og når en film er med i hovedkonkurransen så er muligheten der for å vinne. Men vi har aldri vunnet Gullbjørnen heller, sier Stine Helgeland.

Stor betydning

Skulle Joacim Trier gå til topps i Cannes, vil det derfor kunne få enorm betydning for norsk film, skal vi tro avdelingsdirektøren i Norsk Filminstitutt.

— Det vil bety enormt mye. Jeg var senest i dag i et møte med sjefene for alle filminstituttene i Europa, og da snakket vi nettopp om betydningen av å være med i hovedkonkurransen. Det har en effekt på alle, både til inspirasjon, og du får et verktøy som du kan bruke for å finansiere og selge inn filmene dine rundt om i verden, sier Helgeland.

Hun har allerede, takket være at Triers «Louder than bombs» er med i årets hovedkonkurranse, merket en stor pågang fra utenlandske journalister.

— De vil vite hva annet som finnes av norsk film, hvilke regissører vi har og hvorfor dette skjer akkurat nå. Den danske avisen Politiken har skrevet om det de kaller gullalderen for norsk film, sier hun.

 1. Les også

  - Vi har laget vår egen amerikanske drømmefilm

 2. Les også

  Hvorfor er Cannes viktig?

 3. Les også

  Dette er verdens viktigste filmfestival

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Ut og stjæle hester» skal delta i hovedkonkurransen i Berlin

 2. KULTUR

  Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

 3. KULTUR

  Joachim Trier nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang

 4. A-MAGASINET

  – Stolthet har i min verden ofte vært forbundet med skam

 5. KULTUR

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 6. KOMMENTAR

  Kjetil Lismoen: Trier fikk prisen for feil film