Dansk jubel: Etterlyst maleri fra malermyte funnet i Norge

– Vi har lokalisert og funnet et verk i Norge! Gleden er stor i kunstmuseet Louisiana. Etterlysningen av verker etter malermyten Jens Adolf Jerichau har gitt resultater.

Det nyoppdagede maleriet er fra cirka 1916, måler 50 x 60 cm og er malt med olje på lerret.

Den danske maleren J.A. Jerichau døde tragisk i 1916, bare 25 år gammel. I forbindelse med en utstilling ba Louisiana Museum of Modern Art om hjelp fra Aftenposten for å etterlyse verker av kunstneren.

På tross av sitt korte virke nådde han å sette et vesentlig avtrykk på dansk kunsthistorie, ifølge museet i Humlebæk.

«En manisk, men storslagen kunstner, som vanket med Pablo Picasso og Henri Matisse, og som i sin siste tid ikke kunne slippe penselen. Som om han innerst inne visste at tiden var i ferd med å renne ut.»

Slik beskriver avisen Berlingske Tidende den unge kunstneren som tok sitt liv i Paris.

Jerichau i atelieret i København, 1914. Flere av verkene på bildet har ennå ikke vært mulig å gjenfinne. Derfor etterlysningen fra Louisiana.

Samler bilder til utstilling

I oktober skal Louisiana ha en stor utstilling med Jerichaus verker. Etterlysning av bilder i Danmark ga gode resultater. Museet håper å finne bilder også i Norge, fordi det ble holdt minneutstilling her i landet etter kunstnerens død. Utstillingen besto av mer enn 90 verker. Bildene ble vist i minst fem norske byer: Oslo, Kristiansand, Haugesund, Bergen og Stavanger. En rekke malerier ble solgt. Det er disse Louisiana har forsøkt å finne.

Den unge kunstneren var utdannet murer og kom inn på kunstakademiet i 1910. Karrieren fikk en tragisk slutt

Danske besteforeldre kjøpte bildet

– En person fra Norge har henvendt seg til kunstmuseet Louisiana. Besteforeldrene var danske. De hadde hatt verket med fra Danmark eller kjøpt det på utstillingen i Norge. Eieren ønsker å være anonym, opplyser pressesjef Jan Hybertz Gøricke ved Louisiana.

Selv om bildet er usignert, er museet sikre på at det er malt av Jerichau.

Fargene er de samme som i andre bilder av maleren.

– Spesielt har flere av hans sene bilder fra Paris sommeren 1916, umiddelbart før han tok sitt liv, samme palett. Blant annet går en heftig sitrongul farge igjen, sier Gøricke.

Samme motiv og samme komposisjon, konglepalmer, murer og hustak, finnes som del av et annet maleri av Jerichau, som er i privat eie i Danmark.

– Komposisjonen er lik, men bildet fra Norge er mer skisseaktig. Verket er ukjent i kunsthistorien og kommer med på Louisianas utstilling i oktober, sier Gøricke.

Louisiana antar at bildet er malt i Paris i 1916 med utgangspunkt i bilder han malte i Bandol i Sør-Frankrike året før.

– Det er utrolig spennende at etterlysningen av verker har båret så rik en frukt. Vi tør nesten ikke håpe på mer, men tror fortsatt det kan være flere verker av Jerichau i Norge, sier museumsinspektør Mathias Ussing Seeberg.

Han vil gjerne høre fra dem som kjenner til eller eier et verk av J.A. Jerichau. Skriv til mus@louisiana.dk med et foto av verket. Alle opplysninger behandles fortrolig.