- Streaming øker interessen

Madrugada, Kaizers Orchestra og Ane Brun la platene sine ut for lytting på nettet og gikk direkte inn på førsteplass på VG-lista. <br></br>

Ane Brun lot publikum lytte, og gikk til topps.

De tre aktuelle albumene er de siste utgivelsene fra norske Madrugada, Kaizers Orchestra og Ane Brun. Felles for de tre er at alle lå ute i sin helhet for såkalt streaming — det vil i utgangspunktet si lytting, ikke nedlastning - på nettsiden myspace.com i flere dager før den reelle, fysiske utgivelsen av albumene. Ingen av platene var TV-annonsert i forkant. Torsdag ble det samme gjort med hele albumet til debutant Ingrid Olava fra det multinasjonale plateselskapet EMI, selv om det først er i fysisk og digitalt salg fra mandag. Albumet fikk for øvrig karakteren 5 i Aftenposten torsdag.

Enkelt.

— For oss er dette veldig enkelt. Poenget er at det er fair å gi folk muligheten til å høre musikken på forhånd, og det er på nettet det skjer nå. Og liker de det de hører, vil de kjøpe musikken også. Dessuten er vi bunntrygge på at Ingrid Olava har en plate som holder mål, sier EMI-sjef Bjørn Rogstad.Ironisk nok er han også talsmann for kampanjen Piracy Kills Music, som i over ett år har kjempet mot ulovlig nedlastning av musikkfiler.- Uansett hvordan jeg snur hatten min, er dette ukontroversielt. Dette handler kun om gi folk muligheten til å lytte på noe nytt i forkant, og stadig flere gjør det på nettet nå, sier Rogstad.

Fornøyd.

Kristoffer Kinden Endresen er ansvarlig for norgesavdelingen hos MySpace, som ble opprettet først i oktober i fjor. Han er glad for at forhåndslytting på deres sider også har betydd salg og tre direkte topplasseringer på VG-lista.- Dette er blitt et nytt bein å stå på i en lanseringsprosess for artister og plateselskap, der de når fansen direkte. Det er på nettet folk sjekker ut ting nå, ikke på radio eller i butikker. Det passive publikum som før kanskje hørte radio, leste anmeldelser og bare forholdt seg til det, er nå blitt aktive brukere av nettet. Fordelen for artistene her er jo at de selv har kontroll på hvordan ting blir presentert, sier Endresen.Dette er ellers blitt mer og mer vanlig, også internasjonalt. R.E.M. har lagt ut hele sitt nye album på nettstedet iLike, én uke før vanlig utgivelse. Og Madonna har varslet at hennes nye album blir tilgjengelig hos et bestemt mobilselskap i forkant.

Internasjonalt.

Et annet element er jo at dette ikke bare gir effekt her i Norge, der de tre nevnte bandene kanskje ville toppet VG-lista uansett, men også internasjonalt. Alle tre har jo fans i Sverige, Tyskland og Benelux-landene som med dette får høre musikken, selv om platene kanskje ikke er gitt ut der ennå.- Både Kaizers og Madrugada ble presentert på vår forside i Tyskland i forkant av utgivelsene. Det er jo positivt før de skal ut på turné der. Vi har ellers fått en jevn tilbakemelding på at lyttingen har gitt mersalg, spesielt av hele album digitalt, sier Endresen.At det allerede i dag finnes programvare som enkelt omgjør streaming av låter til digitale filer som legges rett på datamaskinen, er ikke et tema som bekymrer de involverte pr. i dag.MySpace-sjef Endresen forteller ellers om oslobandet Spirits Of The Dead, som i neste uke legger ut sitt nye album på MySpace uten at det i det hele tatt blir utgitt fysisk nå. Bakgrunnen er at bandet snart skal på turné og dermed vil at folk skal lytte, men ikke vil bruke penger på en fysisk utgivelse. De håper heller på napp fra et plateselskap i etterkant. Han sier at det i fremtiden også vil bli egne konserter i regi av MySpace i Norge, og at de vil være aktive på sommerens mange musikkfestivaler.

Kaizers Orchestra lot publikum lytte til musikken på nettet først. Deretter gikk albumet rett inn på førsteplass på VG-lista. Her fra bandets konsert på Roskildefestivalen i 2006.
EMI gir mandag ut Ingrid Olavas debutalbum. Allerede nå er dettilgjengelig i sin helhet på MySpace.