Vil ha kunstneropprør for bevaring av Nasjonalgalleriet

Kunstneren Karl Erik Harr støtter Marianne Heskes kunstneropprør for bevaring av Nasjonalgalleriet.

afp000876579.jpg

Harr fylte nylig 75 år og er aktuell med jubileumsutstilling i Gulden Kunstverk ved Drammen. Han er stadig produktiv og engasjert. Nå viser han nærmere 50 arbeider, flest oljemalerier, men også en del grafiske trykk i utstillingen Rotur i evigheten.

Aftenposten møter Harr i atelieret på Frogner, en gammel stallbygning fra 1859. Her har han holdt hus de siste 30 år, og er et fast innslag i Frogner-miljøet. Men han har også stadig lengre opphold i Nord-Norge. Det er i nord han fanger stemninger og henter inspirasjon. Han kretser stadig rundt de samme motiver og temaer, og fester den nordnorske naturen til lerretet.

Han er en skrivende maler og i poetiske vendinger skriver han om livet, lyset og havet.

— Vær varsom med naturen. Det er mitt hovedbudskap, sier Harr.

-Hver dag går jeg hit i atelieret. Jeg er en skrivende maler, sier Karl Erik Harr. Han maler den nordnorske naturen og skriver i poetiske vendinger om livet, lyset og havet.

Han opplever seg som en ensom svale i det norske kunstnermiljøet. — Jeg sitter mye av tiden på Kjerringøy. Der har jeg og min kone bygget opp et kunst- og kultursenter med konsertsal og utstillingslokaler. Men så må jeg stadig tilbake til Oslo. Det er her det skjer.

Om forventningene til utstillingen sier han:

— Jeg er like nervøs hver gang, og tenker at det kommer sikkert ingen. Men jeg er stolt av utstillingen. Jeg har jobbet med den natt og dag i to år, og jeg er i en alder da mange legger ned penselen og arbeidet. Men noen holder jo koken, se på Håkon Bleken, han er ti år eldre enn meg og er stadig produktiv. Det er inspirerende, sier han.

Widvey inn i historiebøkene

En sak opptar Harr mer enn noe annet for tiden, og det er hva som skjer med Nasjonalgalleriet.

Han har en klar melding til kulturminister Thorhild Widvey:

— Hvorfor kan hun ikke bare bestemme seg for at Nasjonalgalleriet fortsatt skal være Nasjonalgalleriet. Jeg vil nærmest trygle henne om det. Så har hun virkelig gjort noe. Da vil hun stå i historien som kulturministeren som reddet Nasjonalgalleriet. Det ligger en kjempemulighet rett foran henne. Da vil hun sette merker etter seg i norsk historie, og gå rett inn i historiebøkene. Den sjansen får hun aldri igjen. Ta en beslutning. Kunstnere fra alle stilretninger og miljøer i Norge er enig om det, og det er faktisk det eneste vi er enige om, sier Harr.

- Prisverdig

Til Aftenposten sier kulturminister Thorhild Widvey: - Det er prisverdig at Harr og andre engasjerer seg i hva vi skal bruke Nasjonalgalleriet til. Vi tar imot de innspillene vi får. Nå utreder Statsbygg hvilke muligheter som finnes for hele området. De skal levere sin utredning før jul, og jeg avventer den, sier Widvey.

Marianne Heskes idé

Klassekampen skrev nylig om billedkunstner Marianne Heske som nå har tatt initiativ til et kunstneropprør for bevaring av Nasjonalgalleriet. Harr synes det er et ypperlig initiativ.

— Jeg støtter det absolutt. Jeg går ofte i Nasjonalgalleriet – det er som himmelriket, helt vidunderlig, sier han, og nevner spesielt utstillingen Det magiske nord, som har satt publikumsrekord.

— Nasjonalgalleriet fungerer som bare det! De lager flotte utstillinger. Alle som har greie på kunst i Norge mener jo dette, nå må politikerne snart høre på dette. Og det er ikke noe kunst som har tatt skade av å være i galleriet, så klimaargumentet er helt borte, og det er det heller ingen som snakker om lenger, sier Harr.

Han kaller Nasjonalgalleriet for Norges bankende hjerte. - Der er alle bildene som sto i leseboken, hele kulturarven.

I Kunstnernes Hus

Han var nylig i Kunstnernes Hus da Kunsthistorisk Forening arrangerte debattmøte om Nasjonalgalleriets fremtid.

— Jeg er helt enig med professor Gunnar Danbolt, og det tror jeg veldig mange er. Kulturministeren bør inngå i dialog med stiftelsen til Stein Erik Hagen, og ta imot private deponier, sier Karl Erik Harr.

Til Aarhus?

Han har nettopp lest Aftenpostens intervju med direktør Erlend Høyersten ved ARoS Kunstmuseum i Aarhus, og er imponert over fremdriften til bergenseren og museet på Jylland. Harr har ikke vært i Aarhus før, men vurderer en tur for å besøke museet og se Claude Monet til høsten. - Monet er som champagne. Helt vidunderlig!

heidi.borud@aftenposten