Suksess med selvbetjente bibliotek
Trenden med selvbetjente og «meråpne» bibliotek har for lengst inntatt landet. I løpet av to måneder har over 3500 lånere skaffet seg tilgang til biblioteket etter stengetid på Majorstua.
- Nordis Seel Tennes
– Det var vært en kjempesuksess. Mange var redde for hærverk og at folk ville stjele bøker, men ikke så mye som en tøykanin er borte etter at Majorstuen begynte med ordningen, sier sjefen for Deichmanske bibliotek i Oslo.
Majorstuen filial er den mest besøkte filialen i Oslo etter hovedbiblioteket. Etter at bibliotekfilialen ble meråpent kan alle med oppgradert lånekort benytte seg at biblioteket før og etter vanlig åpningstid. Det betyr at åpningstiden er 7 til 23 hver dag, hele året. Meråpent betyr at biblioteket rett og slett er mer åpent.
Les også:
Disse forfatterne har vår anmelder mest tro på i høst
En oversikt Aftenposten har fått fra Majorstuen filial, viser at 3657 lånere har oppgradert lånekortet sitt til et adgangskort som også fungerer etter åpningstid. Bare i løpet av feriemåneden juli har mer enn 1000 lånere skaffet seg tilgang til det meråpne biblioteket.
Til sammen var det over 3000 innlogginger i juli. Det er flest innlogginger i helgene. 24 prosent av antall innlogginger har skjedd på søndager, da er biblioteket ubetjent hele dagen.
Meråpent bibliotek fører også til flere utlån av bøker. Sammenlignet med juli i fjor har de hatt 1000 flere utlån.
– I den digitale tidsalderen er det viktig at vi styrker posisjonen som en møteplass, et sted man kan komme og jobbe, lese, prate med andre folk og låne bøker. Her gjør folk ting de kunne gjort hjemme: jobber, leser, sender tekstmeldinger eller sover. Vi er like mye en folkesamling som en boksamling, sier sjefen for Deichmanske bibliotek i Oslo, Kristin Danielsen.
– Hvor mye koster dette?
– I budsjettet for 2014 fikk vi et tillegg i juni på 1,5 millioner kroner til å gjøre to filialer meråpne i løpet av året. Så det er den summen vi har beregnet. Filialene er forskjellige behov pga størrelse, flere plan og så videre men gjennomsnittsummen vi beregner er 750 000 per filial, sier hun.
Modellbiblioteket i Stavern
Ideen er hentet fra Danmark og Sverige, som har hatt selvbetjente bibliotek i flere år. I Norge var Stavern bibliotek, som er en filial av Larvik bibliotek, først ute med selvbetjent bibliotek utenfor vanlig åpningstid. I løpet av de to årene de har hatt meråpent har de ikke hatt noen problemer med publikum.
– Det fungerer veldig bra og det er tydelig at folk setter pris på fleksibiliteten. Det er flere og flere som logger seg inn etter stengetid, sier biblioteksjefen ved Larvik bibliotek, Mette Gjerdrum.
Les også:
– Vi var ikke forberedt på at en slik bok skulle selge så bra
Etter at de innførte ordningen har det totale besøkstallet opp. Noe av besøket har flyttet seg fra bemannet åpningstid til selvbetjent åpningstid. I snitt er det 140 innlogginger per måned i perioden januar til juni i år.
I Stavern er det flest studenter som bruker tilbudet på kveldstid, mens flere barnefamilier logger seg inn på søndager. Tilbudet er også populært blant de eldre.
Les også:
1800 barn venter på plass: Byråden lover å kutte køen til musikk- og kulturskoler - om fire år
– Vi har ikke så lange åpningstider på ettermiddagen. Vi var litt overrasket over at det er mange pensjonister som bruker det på ettermiddagen og kvelden. Det er kanskje noen som ønsker å være litt for seg selv?, sier hun.
Gjerdum forteller at de har investert rundt 200-300.000 kr. på tekniske løsninger, elektrikerarbeid, låsesmed og noe utstyr.
– Siden vi har vært en modellfilial for meråpne bibliotek, har vi fått en del støtte fra programvareselskapet Bibliotek-systemer i Larvik. Det har kommet godt med, sier hun.
Oppgradert for 2 millioner
Tromsø bibliotek har tre meråpne filialer fra syv om morgenen til ti om kvelden. Siden de begynte med ordningen 12. mars i år har de registrert 4000 godkjente innlogginger utenom åpningstid.
– Det er nok langt flere besøk enn det utenom våre vanlige åpningstider. Vi har erfart at flere smetter inn sammen med andre. Men vi er ikke så veldig stresset over det, sier biblioteksjef Paul Henrik Kielland.
Biblioteket i Tromsø har brukt 2 millioner kroner på å oppgradere lokaler og systemer. Pengene har kommet fra investeringsbudsjettet til Tromsø kommune.