Kultur

Bølgen er Norges Oscar-kandidat

Etter bare fem dager på kino er filmen sett på kino av 186.540. Onsdag ettermiddag ble det klart at den er det norske Oscar-håpet i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

Bølgen er en av tre filmer som kan bli nominert.
  • Kristin Jonassen Nordby
  • Thea Storøy Elnan
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Tre filmer konkurrerte om oscarnominasjonen: «Å vende tilbake» (Henrik Martin Dahlsbakken), «De nærmeste» (Anne Sewitsky) og «Bølgen» (Roar Uthaug).

Bølgen stakk av med seieren.

– «Bølgen» er Norges første katastrofefilm, og som sjangerfilm med et velskrevet manus, god regi og store skuespillerprestasjoner har vi i komiteen tro på at den skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet, sier komiteens leder Sindre Guldvog ifølge NTB.

Filmen handler om geologen Kristian Eikjord som plutselig befinner seg midt i sitt livs verste mareritt. Alarmen går ved skredsenteret i Geiranger. Raset geologene har fryktet, er et faktum og en gigantisk flodbølge er på vei mot stedet.

Eikjord er splittet fra sin familie og det er ti minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en kamp mot klokken før de kraftigste naturkreftene Norge har sett, treffer land.

En avslappet Joner på brygga ved Talgjesfjorden er så langt man kan komme fra ulykken i <i>Bølgen</i>, den som krever snarrådig innsats fra filmens mannlige hovedperson, Kristian.

Kristoffer Joner har en av hovedrollene i filmen. Les intervju med ham her:

Les også

Kristoffer Joner vil vise hva som bor i en mann når krisen rammer

Tidligere norske filmer som er blitt Oscar-nominert, er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Bølgen åpnet filmfestivalen i Haugesund og får internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto denne måneden, skriver NTB.

Filmen fikk karakter 5 av vår anmelder. Les Anmeldelsen her.

Les også

  1. Bølgen: Familiedramaet i stormens senter løfter filmen

  2. Bølgen vil komme - men ikke uten forvarsel

  3. – Det er noe pirrende ved å se ditt verste mareritt på kino

Les mer om

  1. Film